Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingsutbildning till Ås

Dille Gård Naturbruksgymnasium har beviljats tio platser inom lärlingsutbildningen under nästa läsår. Det beslutade skolverket den 20 februari.
Platserna är beviljade för inriktning naturturism på naturbruksprogrammet.

Annons

Utbildningen vänder sig till personer som vet vad de vill göra och hellre lär sig praktiskt än att studera teori.
– Det känns naturligtvis jätteroligt att kunna ge ungdomar möjlighet till den här praktiska utbildningen och samtidigt är det ett sätt för oss att tala om att vi finns, säger Elisabeth Englund, rektor på Dille Gård.
Riksdagen kommer under mars månad att fatta beslut om införande av en ny gymnasiereform år 2010, kallad GY10. I den nya gymnasieskolan är det tänkt att lärlingsutbildning ska införas. Utbildningen ska ge grundläggande behörighet till högskola och universitet och dessutom vara yrkesförberedande. Hälften av utbildningstiden ska vara förlagd till olika företag där elever praktiskt ska kunna lära sig ett yrke.
– I stället för fem veckors praktik varje läsår kommer eleverna att kunna vara ute på företag tre dagar i veckan som lärlingar. Det är nyttigt för elever att ha den erfarenheten från arbetslivet när de är färdigutbildade. Jag tror också att det kommer att vara attraktivt för ungdomar i norrlands inland med en praktisk utbildningsinriktning, och ett sätt för oss att kunna behålla ungdomar som vill starta egen verksamhet inom turism i länet, säger Elisabeth Englund.
Friskolan Dille Gård är inne på fjärde läsåret i år och har yrkesförberedande utbildning inom områdena hund, jakt, fiske och hästturism.

Annons