Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokomsrånare dömda – fick vård och fängelse

Tre män, mellan 20 och 22 år gamla, har dömts av Östersunds tingsrätt till försök till rån. De försökte råna en man i samband med att han bankade pengar i en bankbox i Krokom i november förra året.

Annons

En av männen kände till bankningsrutinerna för företaget där mannen jobbade.

Då de tre nu dömda männen behövde pengar gjorde de upp en lös plan på hur de skulle gå tillväga. De tog en flickväns nylonstrumpa och ett verktyg som skulle användas för att skrämmas.

Två av männen berättade i rätten om vad som hänt, den tredje hade inga minnesbilder från händelsen eftersom han då var inne i ett missbruk.

De tog bilen till bankboxen och väntade på att mannen som skulle banka pengar skulle komma. En av männen hoppade fram och skrek ”hit med pengarna”, men mannen hade redan hunnit banka pengarna.

Mannen knuffade till rånaren och i samband med det blev han slaggen med verktyget i huvudet. Tingsrätten konstaterar att de tre männen begått gärningen tillsammans i samråd och att de ska dömas för försök till rån.

Fängelse i tre månader och skyddstillsyn utdömdes för en av männen.

En annan av de tre döms till skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst, skyddstillsynen var han dömd till tidigare i samband med ett annat brott.

Den tredje mannen, dömdes även han för försök till rån, samt narkotikabrott. I en deldom som gäller olaga frihetsberövande dömdes samme man 1 juni för bland annat olaga frihetsberövande och olaga tvång.

Då dömdes han till kontraktsvård. Rånförsöket bakas in i det tidigare utdömda straffet.

De tre männen ska också betala skadestånd till mannen de försökte råna, 1 500 kronor för förlorad arbetsinkomst, 2 000 kronor för sveda och värk samt 10 000 kronor för kränkning.

Mer läsning

Annons