Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös på barnen i Klövsjö skola

/

Måndag till torsdag, 14–17 december, var det fullt ös på Klövsjö skola.

Annons

Eleverna från år F-6 har kokat lingonglögg och lingonsylt. Bären plockade eleverna i höstas på ett hygge i närheten av deras skolskog. De fick ihop cirka 40 liter lingon på 21 barn.

De större barnen i år 5–6 har haft i uppgift att ta reda på fakta om kryddorna som ingår i glöggen. Zara Grubb berättade om nejlikorna som odlas som kryddväxt och att det är de torkade blomknopparna som man använder. Lina Dillner berättade att kanelen kommer från kanelträdets bark och har använts sedan 400 f. Kr. Herman Miller berättade om kardemumman som är en flerårig växt och kan bli fyra meter hög. Det är blomfröet som används och den brukar ingå som ingrediens i kaffebröd, potatismos och i indisk matlagning. Alla barn har fått ta hem en glöggflaska och en lingonburk. Lingonburkarna som är kvar och julgranarna – som de högg i början av december i skolskogen – sålde de utanför byns affär i söndags. Det kallar vi entreprenörskap.

Till försäljningsdagen har eleverna i 4-6 gjort egna marschaller. De har återanvänt stearinet som är kvar i värmeljuskopparna, eleverna deltar i en tävling som i som går ut på att samla in så många värmeljuskoppar som möjligt.

Mer läsning

Annons