Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolegrupp får inte rädda kvar högstadiet i Dvärsätt

Föräldrarna i Dvärsätt ville rädda kvar barnens möjligheter att gå på högstadium i Dvärsätt - och ansökte om att få starta en friskola. Men Skolinspektionen sa nej.

Annons
Krokoms kommun har länge diskuterat om hur framtiden med skolan i Dvärsätt skulle bli. I vintras fattade kommunen beslutet att eleverna från 7:e till 9:e klass i stället får bussas till Nyhedens skola.
Det var ett beslut som fick föräldrarna i Dvärsätt att börja agera, eftersom många familjer valt att flytta till Dvärsätt just för att skolsituationen varit gynnsam då eleverna har kunnat gå i samma skola från det att de är sex år tills de går i 9:an.
- Vi har spånat länge kring den här idén. Och när kommunen inte lyssnar på oss när vi vill behålla klasserna på skolan så ser vi en friskola som ett alternativ, sa Petrus Thorén, en av de aktiva inom föräldragruppen till LT tidigare i år.
Föräldragruppen gjorde en enkät bland elevernas familjer, talade med lärarna och samlade på sig fakta. Och i april skickade de in en ansökan till Skolinspektionen om bidrag för att få starta en friskola ända från förskoleklass upp till 9:an. Skolan skulle ha en allmän inriktning och en idrottslig profil.
Nu har svaret kommit och det blir ett klart och tydligt nej från Skolinspektionen. "Sökanden har angett syftet med ansökan…är att fortsätta driva den kommunala skolan "Dvärsätts skola" som en fristående skola. Krokoms kommun har dock inte för avsikt att lägga ned Dvärsätts skola.", står den avslagna ansökan.
Följande argument uppges också:
Friskolans elevantal bygger på att alla elever väljer att börja på friskolan. Den förutsättningen finns inte menar Skolinspektionen.
Friskolan planerade att hyra de nuvarande skollokalerna i Dvärsätt av Krokoms kommun. Men då kommunen ämnar fortsätta sin skolverksamhet i lokalerna anser Skolinspektionen att lokalfrågan inte är löst.
Friskolans budget anses inte trovärdig, bland annat på grund av att ansökan inte visar att de verkligen kommer att få det antal elever de budgeterat för.

Mer läsning

Annons