Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: Kommunens beräkningar är felaktiga

Krokoms kommuns förslag om att eleverna i Ytteråns skola flyttas till Nälden håller inte ekonomiskt.

Annons

Det anser Initiativgruppen för Ytteråns skola och dess framtid, som helt slår hål på kommunens beräkningar.

Anders Fahlén och Henrik Lindsjö är två av dem i gruppen som lagt ned många timmar på att göra en analys av kommunens förslag om skolnedläggningar och dessutom arbetat fram ett eget förslag, vad gäller den del som rör Ytteråns skola.

Barn- och utbildningsutskottet har föreslagit nämnden att elever i Ytteråns skola ska flyttas till Nälden, samt att Västbygdens elever flyttas till Alsen, som LT tidigare berättat.

Initiativgruppen, som består av föräldrar, har bland annat granskat vad kommunen anser att de kan spara genom att flytta elever från Ytterån till Nälden. Det innebär en marginell besparing, och en väldig osäker sådan enligt gruppens beräkningar.

– De har gjort beräkningar utifrån 17 barn i skolan. Men det är fel. Det handlar om 20 barn. Det innebär också att nyckeltalen för besparing på lärartjänst inte stämmer, säger Henrik Lindsjö.

Kommunens beräkning är att de kan spara 220000 kronor i år vad gäller lärartjänst om förslaget går igenom. Initiativgruppens beräkningar gör gällande att det mest troligt handlar om 100000 kronor.

– Och då har vi tagit till i överkant, säger Henrik Lindsjö.

Ett annat exempel är kommunen beräkningar om att spara på maten till eleverna. Kommunen hyr plats i Folkets hus för beredning av elevernas mat.

– Men kommunen har nyligen inlett ett treårsavtal med Folkets hus, så kostnaden kommer att kvarstå i minst tre år, säger Henrik Lindsjö.

– Och de har inte förutsett några ökade kostnader för matberedning i Nälden, säger han.

Kostnaden för lokalvård räknar kommunens samhällsbyggnadsavdelningen, bort om det blir en flytt.

– Men i förslaget ska ju skolan omvandlas helt till dagis. Och den kostnaden dyker inte upp någon annanstans i utredningen. Men städa måste ju göras på ett dagis också, säger Henrik Lindsjö.

De har också tittat närmare på hur skatteunderlaget förändras av utflyttning alternativt utebliven inflyttning på grund av nedläggning av skolan. Och även på kommunala kostnader om föräldrar i stället väljer att ha sitt barn i annan skola, i en annan kommun.

– Kommunens hantering av det här med skolorna har retat upp många. Och jag vet att i alla fall tre familjer funderar på att låta barnen gå i skola i Östersunds kommun i stället, säger Anders Fahlén.

– Skolpengen, det som kommunen måste betala för att barnen går i en annan kommun är beräknad till drygt 69000 kronor. Väljer föräldrar att ta med barnen till annan skola så får Krokoms kommun betala det, säger Henrik Lindsjö.

Gruppen är också mycket kritisk till att kommunens förslag saknar en konsekvensanalys och att beräkningarna är allt för osäkra.

– Vilket företag som helst kräver en robusthet i ett förslag, det är det inte i kommunens förslag. Kommunen tror de kan spara cirka 700000 kronor på det här förslaget. Vi tror inte ens att de spar 400000, säger Henrik Lindsjö.

Och det värsta av allt, enligt Henrik Lindsjö och Anders Fahlén är att kommunen kommit fram till att elevantalet från läsåret 2013/2014, enligt prognos, ökar i Nälden och Ytterån.

– Men så är det inte elevtalökning sker i Ytterån och Vaplan, i Ytterån skolas upptagningsområde, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, säger Henrik Lindsjö.

Om skolförslaget går igenom krävs då en tillbyggnad av Näldens skola.

– Men när vi tittat på statistiken tror vi de måste bygga ut tidigare än så. Och några sådana kostnader finns inte redovisade, säger Henrik Lindsjö.

Fotnot: Vid ett möte i Ytteråns Folkets hus på tisdagskvällens diskuterades skolfrågan med föräldrar. LT fick besked om att mötet inte var offentligt och kan därför inte rapportera vad som sades.

Mer läsning

Annons