Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Ytterån får sin vilja fram – skolnedläggningarna skjuts upp

På tisdagen stod skolnedläggningsförslaget inför beslut i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun. Men frågan lyftes från dagordningen. Tjänstemännen får i uppdrag att se närmare på de uträkningar som finns i remissvaret från föräldragruppen i Ytterån.

Annons

Representanter från föräldragruppen i Ytterån, som utarbetat ett eget förslag samt synat kommunens utredning av skolfrågan, hade bjudits in för att presentera vad de kommit fram till. LT har tidigare skrivit om deras förslag.

– Nämnden hade en diskussion efter deras dragning där vi kom fram till att vi lyfter ut beslutet om skolorna i det här mötet, säger Karin Wallén (C), nämndens andre vice ordförande.

När politiker och skolledning träffade föräldragruppen vid ett möte i Ytterån, förra veckan, bestämdes att dragningen skulle göras även i nämnden.

– Föräldrarna har lagt ned ett jättejobb och vi tycker att det här beslutet är så viktigt att vi måste ta hänsyn till det som föräldrarna kommit fram till. Att lägga ned skolor är ett tufft beslut och vi måste ge det lite extra tid, säger Karin Wallén.

Tjänstemännen får uppdraget att se närmare på uträkningarna som föräldragruppen gjort eftersom de skiljer sig en hel del jämfört med det som kommunens egen utredning kommit fram till. LT har tidigare skrivit om föräldragruppens kritik mot felräkningar i den kommunala utredningen.

– Jag blir inte förvånad över om både föräldrarna och kommunens tjänstmän räknat rätt, men kanske använt olika parametrar. Men det är viktigt att se närmare på varför det skiljer sig åt.

– Det är också viktigt att vi formulerar ett svar på föräldrarnas remiss, säger Karin Wallén.

Oppositionen i Krokoms kommun vill inte lägga ned några skolor alls.

– I vår skuggbudget har vi med att skolorna ska vara kvar, besparingen vid en nedläggning är marginell, säger Jörgen Blom, (V), ledamot i nämnden.

De pedagogiska och sociala vinsterna med att ha kvar både skolan i Ytterån och Västbygden står högre än den besparing som kan göras, anser oppositionen.

– En skola kan inte vara hur liten som helst. Men det är inte bara en kommun som kan bestämma när en skola blir för liten. Det måste föräldrarna och personalen också vara med att bestämma, säger han.

Jörgen Blom ger också beröm till Ytteråföräldrarna för det arbete det lagt ned på sitt motförslag tillika remissvar.

– De gjorde en lysande presentation. Sedan går det alltid att diskutera vem som räknat rätt, till exempel nyckeltal är ganska komplexa uträkningar, säger han.

Skolorna i Ytterån och Västbygden, som striden handlar om, tar alltså ett nytt varv i de kommunala korridorerna.

Vad som kommer fram i granskningen av föräldrarnas förslag i Ytterån tas upp när utskottet sammanträder nästa gång.

Mer läsning

Annons