Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna i Laxsjö och Valsjöbyn badar i Norge

/
  • Varje torsdag åker skolbussen från skolan i Laxsjö till Sörli i Norge med badsugna elever. Foto: Jan Andersson
  • Hela skoldagen går åt när eleverna från Laxsjö och Valsjöbyn ska åka och bada.
  • Badresorna är ett bra sätt att främja samarbetet över gränsen, säger läraren vid Laxsjö skola, Karin Helmerius.
  • – Jag tycker att vägen till Norge är för guppig. Förra badturen så kräktes jag i bussen, berättar Adrian Johansson från Laxsjö.
  • – Badet i Sörli är jättebra och det är roligt att åka till Norge och lära sig simma, tycker Moa Johansson från Laxsjö. Moa Olsson från Storåbränna håller med.

Att åka utomlands för att bada är ingen nyhet för de flesta svenskar, men eleverna på skolorna i Laxsjö och Valsjöbyn i Krokoms kommun är snäppet värre. Skolorna åker på badresa till utlandet en gång i veckan.

Annons

Varje torsdag kommer skolbussen från Föllinge taxi till skolan i Laxsjö för att hämta upp hälften av de 22 eleverna som går på skolan.

Efter det fortsätter skolbussen till Valsjöbyn för att ta med hälften av eleverna där.

Torsdagen därpå får den andra hälften av eleverna göra samma utflykt.

Resans mål är badhuset i norska Sörli som får ta emot svenska badgäster från de jämtländska skolorna en gång i veckan.

– Anledningen till badresorna är att badet i Föllinge är stängt för reparation, berättar läraren på Laxsjö skola, Karin Helmerius.

– Visserligen hade vi kunnat åka till Krokom i stället med vi tyckte att det var en rolig idé att låta eleverna att åka till Norge för att bada.

– Det är ett bra sätt jobba med samarbete över gränsen som vi ska värna om. Samtidigt får ju våra elever lära känna sina kamrater i Valsjöbyn, som de kommer att gå tillsammans med när de börjar i högstadiet i Föllinge, säger hon.

Från Laxsjö till Sörli är det tio mil enkel resa. På återvägen får Laxsjös elever stanna i Valsjöbyns skola för lunch.

– Badutflykterna tar hela dagen i anspråk, men det är de värda, säger Karin Helmerius, som också berättar att eleverna gjort badresorna till Norge under en månads tid och att man kommer att fortsätta med dem under våren.

När Länstidningen i går besökte Laxsjö för att höra med eleverna vad de tycker om att åka till Norge för att lära sig simma var de flesta mycket positiva. Men det fanns också någon som tyckte att det var för guppig väg till Sörli.

– Jag tycker det är jättekul att få komma till Norge var fjortonde dag, säger Moa Johansson från Laxsjö, som är en av tre Moa i klassen. Jag tycker att badet i Sörli är jättebra.

Hennes kompis, Moa Olsson från Storåbränna håller med.

– Dessutom är det kul att träffa kamraterna från Valsjöbyn. Annars är det inte så ofta vi gör det.

Men Adrian Johansson från Laxsjö gillar inte badresorna något vidare.

– Jag blir åksjuk för att vägen är så dålig och guppig. Förra veckan så kräktes jag i bussen, det var lite pinsamt, säger han.

Mer läsning

Annons