Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duellen i hönsgården

/
  • Från början var stämningen mellan Stefan Falkelind och Pelle Sallin lite ansträngd.

I går möttes djurrättsaktivisten som vill förbjuda burhöns, Stefan Falkelind och äggproducenten Pelle Sallin som har flera tusen höns i sina inredda burar. Det blev inte ett möte där hönsfjädrarna rök som man skulle kunna tro.

Annons
I dagarna har medlemmar ur Djurens rätt stått utanför diverse mataffärer i länet och samlat in namnunderskrifter för att få butikerna att sluta saluföra ägg från burhöns.
En av de mest aktiva djurrättsaktivisterna är Stefan Falkelind från Frösön. Han har gjort sig känd genom en mängd demonstrationer för djurens bästa. Nu är det alltså burhönsen han vill förbjuda. Men hur en burhöna har det i verkligheten har han aldrig sett.
I Nälden bor länets största äggproducent Pelle Sallin. Hans företag har 18 000 värphöns, de flesta bor i inredda burar. Ett möte de två herrarna emellan borde bli intressant och under gårdagen fick Stefan Falkelind komma ut till ett av Pelle och Lisas hönserier.
- Jag har inte velat träffa djurrättsaktivister tidigare med tanke på sabotagerisken, säger Pelle Sallin. Men nu har de gått så långt i den här debatten så jag kan inte låta dem vara emotsagda längre.
När Stefan Falkelind kom in i hönshuset blev han först helt tyst. Han gick sakta och tittade på de instängda hönsen medan Pelle Sallin berättade om verksamheten.
- De här burarna kallar vi för trivselburar och de har både rede, sittpinnar och sandbad och de åtta hönorna har 8,5 kvadratdecimeter att samsas på. Det är nästan dubbelt så mycket som de tidigare ståltrådsburarna som var så trånga att hönorna knappt rymdes, säger Sallin.
Han säger också att det skulle nästan vara en omöjlighet för hönserierna att låta alla höns bli frigående som djurrättsaktivisterna vill.
- Cirka 50 procent av Sveriges höns bor i sådana här burar. Om ni skulle få er vilja igenom att affärerna bara skulle sälja ägg från frigående höns så skulle det bli jättebrist av ägg i landet, åtminstone tills alla producenter byggt om sina anläggningar. Dessutom visar våra undersökningar att burhöns ofta mår bättre än frigående höns eftersom dödligheten är större och att fotbölder och hackningar oftast är mer förekommande hos frigående höns.
Stefan Falkelind nickar men är fortfarande tyst. När vi kommer ut ur hönshuset och vi blir ensamma berättar han att besöket var lika hemskt som han hade föreställt sig.
- Det var precis som jag sett på bilder och filmer. De stackars hönsen rymdes knappt i de där burarna och det som Sallin kallade sandbad var ett skämt. Jag fick ont i magen över att behöva se hur hönorna behandlas och nu är jag ännu mer övertygad om att vi gör rätt som vill ha bort burhönsen.
Samtidigt var Falkelind glad över att ha fått chansen att titta hur hönsen har det och han tyckte att Pelle Sallin också hade en del åsikter som de var överens om.
- Bland annat tyckte vi bägge att den ekologiska produktionen är bäst för hönorna. Men det kommer att dröja länge innan det går att genomföra.

Mer läsning

Annons