Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömhuset brann ned när de skulle flytta in

/
 • Tord Edler hade lagt ner tusentals timmar på att renovera villan till toppskick. Nu finns ingenting kvar.
 • Bara lekstugan återstår när en nyrenoverad fastighet i Övre Kaxås brann ned till grunden på måndagsnatten.         Branden fick ett våldsamt förlopp och nu är det bara förvridna plåtrester kvar.
 • Husets ägare Tord Edler och köparen Bjarne Staf träffades vid brandplatsen på tisdagsmorgonen för att försöka förstå vad som hänt.
 • Chockade grannar försökte trösta varandra på tisdagsmorgonen.
 • Tord Edler hade lagt ner tusentals timmar på att renovera villan till toppskick. Nu finns ingenting kvar.
 • Den här bilden tog närmaste grannen Stefan Jönsson med sin mobiltelefon på måndagsnatten när huset var helt övertänt. Foto: stefan jönsson
 • – Det här var vårt drömhus som vi hittade efter över ett års letande, säger Bjarne Staf från Lungret.Han och hans sambo samt Bjarnes två barn skulle flytta in om några dagar.Foto: Jan Andersson

Bjarne Staf från Lungret i Offerdal och hans sambo hade äntligen funnit sitt drömhus efter ett års letande. I Övre Kaxås hittade paret en nyrenoverad villa som hade allt de önskade. Nu hade de börjat förberedelserna inför flytten och sent på måndagskvällen lastade de in dagens sista flyttkartonger. Några timmar senare brann villan ned till grunden.

Annons

– Det känns fruktansvärt, säger Bjarne Staf när han står i brandresterna och tittar på förödelsen. Allt vi har ställt in i huset är borta. Alla barnens kläder, kartonger med porslin och de möbler vi hunnit frakta hit. Vi hade räknat med att kunna flytta in i början av augusti och vi ville göra klart så mycket som möjligt innan dess.

Villans ägare är Tord och Eva Edler och de är lika förtvivlade över branden.

– Häromdagen betalade Bjarne Staf handpenning på huset, berättar Tord Edler. Affären var klar men vi hade inte hunnit skriva något kontrakt. Nu vet vi inte vad som kommer att hända. Handpenningen är det bara att betala tillbaka.

Tord och Eva Edler har bott i villan sedan 1998 och Tord berättar att det inte finns en vägg som han inte flyttat på eller något rum som inte var omgjort.

– Jag har lagt ner tusentals timmar på att få huset som vi ville ha det och jag hade även byggt ett torn på huset. Men nu ville vi röra på oss och vi har just hittat ett hus i Rise, nära Tulleråsen som vi tyckte om och dit har vi precis flyttat. Som tur var hade jag försäkringen kvar på villan i Kaxås.

Bjarne Staf säger att han och hans sambo kände direkt när de kom in i huset i Kaxås, att det var där de ville bo.

– Vi har varit runt och letat över ett år efter ett boende som passar oss och därför blev vi överlyckliga när vi till slut hittade det här huset. Det var som en dröm för oss och vi gladde oss så mycket över att få flytta in och så händer det här, säger Bjarne Staf mycket dämpat.

– Även om försäkringsbolaget skulle bygga upp ett likadant hus igen är det tveksamt om vi skulle flytta hit. Det var det gamla huset vi fastnade för, säger han.

Bjarne och hans familj har nu fått lov av ägaren till det hus de hyr i Lungret, mellan Valne och Änge, att de ska få bo kvar där tills de hittar en ny bostad.

Räddningsledaren på brandplatsen var Stefan Simonsson från Offerdal. Han berättar att larmet kom 00.37 och att nio man från räddningskåren i Änge var på plats efter 15 minuter.

– Då var villan helt övertänd och vi fick försöka att rädda så mycket som möjligt av garaget. Efter en stund fick vi förstärkning från Trångsviken, Nälden och Krokom och vi var cirka 15 man som bekämpade elden. Styrkan blev kvar hela natten och de sista brandmännen lämnade platsen vid åttatiden på morgonen.

Ängekåren fick sedan återvända till platsen vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen sedan det tagit sig i brandresterna.

Polisens tekniker var på brandplatsen under tisdagen för att undersöka resterna av villan. Resultatet av den undersökningen är inte klar ännu.

Annons