Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det stinker flygbränsle om myrvattnet

/
  • En bit av stjärtfenan sticker fortfarande upp ur vattnet, 56 år efter kraschen.
  • Militären satte upp taggtråd runt platsen. Sedan glömdes planet bort.
  • När Nils Verner rör om i vattnet så kommer det olja upp till ytan.
  • Här syns tydligt att planet har brunnit. På plåtbiten finns också ett ingraverat nummer.
  • En bit av stjärtfenan sticker fortfarande upp ur vattnet, 56 år efter kraschen.
  • Miljöinspektör Nils Verner har varit vid nedslagsplatsen tre gånger och tagit vattenprover. Rester från planet ligger efter myrkanten.
  • Fortfarande ligger det delar från planet vid myrkanten.Foto: Jan Andersson
  • Foto: Jan Andersson
  • Nils Verner från Krokoms kommun tar vattenprover vid myrhålet. Vattnet stinker av flogfotogen. Plåtbiten som sticker upp är en del av stjärtfenan.Foto: Jan Andersson

När Nils Verner på Krokoms kommun tar vattenprover i den lilla myrpölen där det störtade planet ligger så luktar vattnet starkt av flygfotogen.
– Det är lika viktigt att det här planet kommer bort som bomberna på Bynäset, säger han.

Annons

I går fick Länstidningen följa med miljö- och hälsoskyddsinspektören i Krokom, Nils Verner, till den myr cirka 1,5 kilometer nordost om Rödöns kyrka, där det störtade militärflyget ligger i sin myrpöl sedan 56 år tillbaka.

– Det här planet blev bortglömt bara något år efter det hade störtat, säger Verner, medan vi stånkar oss fram i den något jobbiga terrängen.

– Själv har jag vetat om Vampiren några år men det var först i fjol jag fick reda på var den låg, säger han.

Efter en knapp halvtimmes promenad öppnar sig terrängen och vi står framför en liten myr med en blank vattenspegel i mitten. Ur vattnet höjer sig en metallbit ett par decimeter över vattenytan.

– Det är troligen en bit av stjärtfenan, säger Nils Verner.

På kanten runt den lilla myren hittar vi flera rester från det störtade planet. Bland annat gummidukar och rördelar. På en förvriden metalldel som visar tecken på brand kan vi läsa ett serienummer.

– Tydligen satte försvaret upp en taggtråd runt nedslagsplatsen efter haveriet och sedan har ingen brytt sig om planet. Men jag tycker att det nu är dags att militären tar upp det. Inte minst för miljöfaran som det innebär att bränslet finns kvar här i myren. Bränslet kan skada både djur och växter.

Nils Verner tar en lång käpp och rör om i vattnet. Genast blir det en oljefilm på vattenytan och han tar vattenprover som luktar starkt av flygfotogen. Tydligen finns bränslet kvar under mossen.

– Kan militären ta bort alla gamla bomber på Bynäset, så borde det vara lika viktigt att det här vraket kommer bort, säger han.

Mer läsning

Annons