Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satsar på höpelletsfabrik

/
  • Så här ser den färdiga produkten ut.
  • Stig Linder visar pelletspressen som står i en container.  ”Den anlände i dag. Nu ska vi bygga ett skjul här bredvid som pressad pellets ska transporteras till från pressen”, säger han.  Foto: Håkan Luthman
  • Här ska hö torkas.
Tanken är att ta in tre rader med balar, tio stycken i varje rad, och föra in ett rör med varm luft för att torka höet innan det går vidare till rivningen.
Dan Linder, till vänster, och Stig Linder har stora planer för fabriken.
”Det känns kul att satsa nu i lågkonjunktur”, säger Stig Linder.
Foto: Håkan Luthman

Dan Linder och Stig Linder satsar på en pelletsfabrik i Hissmofors. Om ungefär tre veckor räknar de med att komma igång med produktionen.

Annons

Det var lokalen som blev avgörande för flytten till Hissmofors, Krokom, i Byggnadssnickeriers lokaler. Dan Linder påbörjade sina pelletstillverkningsplaner i Sorsele, där han bor. Men lokalerna fungerade inte för ändamålet. Han var i behov av att torka hö inomhus. I och med den nya lokalen är det möjligt.

Dan är Stig Linders morbror. Stig bor och jobbar som elektriker i Krokom men hjälper till med pelletsverksamheten.

– Till att börja med är det Dan som ska arbeta här, sedan hoppas vi att det blir möjligt för mig att göra det också. Till en början blir det kvällar och helger för mig, säger Stig Linder.

På onsdagen anlände pelletspressen.

Hö är huvudingrediensen och den enda råvara som behövs för att tillverka pellets.

Hö i balar torkas, sedan rivs det och går igenom en kvarn vidare till pressen. Där pressas höet samman till en kaka som görs till pellets.

– Min idé började med att jag fick reda på att samer har problem med att hantera stora tunga höbalar när de behöver stödutfodra renarna. De får också problem med att balarna fryser och blir hårda när det är kallt, säger Dan Linder.

De tankarna ledde till att han startade företaget Inlandsfoder.

Men marknaden är större än renutfodring.

– Intresset har vuxit i och med att pellets är lättare att hantera än stora höbalar. Alla djur som äter hö kan äta höpellets. Hästar och kaniner, till exempel, säger Stig Linder.

– Behovet finns också på djurparker och inte minst älgfarmarna som blir allt vanligare, säger Dan Linder.

Grunden till tillverkningen är redan lagd. Nu måste de bygga ihop delarna och få allt på plats, sedan kan tillverkningen börja.

Marknaden de ser framför sig finns inte bara i närområdet, de nöjer sig inte heller med att bara lyfta blicken inom Sveriges gränser.

– Vi ser också möjligheter i Norge och Finland, säger Stig Linder.

Annons