Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger sin egen robot

/
  • För en programmerare är det här inte alls svårt att läsa. Det förklarar hur en robot ska uppföra sig i en given situation, och inte i en annan.
  • Roboten, som eleverna i årskurs sex på Näldenskolan har byggt, slingrar sig förbi hindren på banan. Efter några provkörningar och justeringar kan den åka och hämta ett föremål som den tar med sig tillbaka till startplatsen.
  • Efter 7 arbetsamma veckor är det mest finslipning som återstår på roboten. De flesta uppgifter är redan inprogrammerade men vissa detaljer ska finjusteras innan tävlingen i Östersund på lördag.
  • Personal på Hallströms verkstäder var på plats under testkörningen av roboten och fick sedan en genomgång av programmet som styr funktionerna.
  • Arbetet med roboten har tagit eleverna fyra timmar i veckan av skoltiden, men många har stannat kvar efter skolan och jobbat på sin fritid under projektets gång.

Kan man få en robot av Lego att hämta korgar och skjuta mål i fotboll?
Fråga eleverna på Näldenskolan, de vet att går!

Annons

Årskurs sex på Näldenskolan är i slutfasen på sitt projekt till First Lego League, tävlingen där det gäller att programmera robotar byggda av Lego.

– Tidigare har vi byggt annat av Lego, men det här var någonting helt annat. Det blir mycket mer avancerat när vi ska bygga in en programmerbar kloss i roboten, säger Per-Åke Norin, lärare på Näldenskolan.

Per-Åke Norin anmälde klassen till tävlingen First Lego League i höstas. Åtta veckor har de på sig att färdigställa uppgiften, som bland annat går ut på att bygga en helt egen robot som ska utföra olika moment på en bana. Den första deltävlingen är i helgen i Östersund.

– Tävlingen är ganska komplex. Det ingår också att göra en forskningsuppgift där man ska presentera en innovation som underlättar inlärning på något sätt. Eleverna ska också marknadsföra projektet, säger Per-Åke Norin.

När roboten skulle testköras fick klassen besök från Hallströms verkstäder.

– Det är jättekul att de håller på med den här typen av inlärning. Ska man jobba inom industrin är det viktigt. Tanken, med villkor och positioner, är densamma som bakom vanliga robotar, säger Anders Jonsson som arbetar med automatisering av robotar på Hallströms.