Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingen spås slå rekord

/
  • På Sandvikens camping håller Jonny Andersson och Margareta Rådström på att packa ihop efter en helg i husvagnen. – För mig är det rofullt, trevligt och en frihet att ha husvagn och campa, säger Margareta Rådström. Korta utflykter är deras melodi. De bor i Brunflo. – Vi tar med husvagnen till stugan också, säger hon. Stugan ligger i Flyn, Strömsunds kommun. Foto: Henrik Flygare
  • Rasmus Jemtå och Emma Thunell sommarjobbar på campingen i Krokom.

Allt fler svenskar väljer att semestra på hemmaplan på grund av ett kärvare ekonomiskt läge. Samtidigt lockar en svag krona utländska campinggäster. 2009 kan bli en rekordsommar för landets campingar.

Annons

Det är i alla fall mycket som talar för en rekordsommar berättar Lars Isacson, vd för Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR.

– Det ser bra ut med bokningar. Det har också varit en bra vår, säger han.

Erfarenheterna som SCR drar av det är att om campinglivet kommer igång tidigt under vissa helger, påsk, kristi himmelsfärdshelgen och pingst, bådar det gott för den kommande sommaren, berättar Lars Isacsson.

Christiane Blondeel och Bernard Ingelaere, som kommer från Popperinge, Belgien, håller på att packa ihop för att åka vidare. De har campat med husbilen en natt på Krokoms camping.

– Första gången vi semestrade i Sverige var för 31 år sedan. Det här är tredje gången, säger Christiane Blondeel.

De har åkt upp genom Danmark, i den västra delen av Norge och sedan in i Sverige. Planen är att åka Norges inland på hemvägen. De stannar aldrig länge på samma plats.

– Vi har varit borta två veckor och ska vara ute i sex veckor. Det är egentligen för kort tid, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att de trivs med att kuska runt i Sverige och de andra nordiska länderna i sin husbil. När de får frågan varför, är deras svar enkla.

– Den fina naturen, säger Christiane Blondeel.

– Det är så gott om plats här, säger Bernard Ingelaere.

Det är ännu så länge ganska glest bland gästerna på campingen i Krokom.Torsten Olofsson, en av tre personer från Krokom/Dvärsätts idrottsförening som har ansvaret för campingen, tror att vädret är den faktor som påverkar campandet mest.

Det brukar vara fullbelagt på campingen under juli berättar han.

– Det brukar komma igång efter midsommar, i fjol kom det igång lite senare men då hade vi gäster längre in i augusti istället, säger Torsten Olofsson.

– Jag tycker faktiskt att det brukar vara ganska konstant med gäster. Vi är ju ingen stor camping, är det fullt så är det fullt.

Under de senaste tio åren har antalet gästnätter på landets campingar ökat, berättar Lars Isacsson, SCR. I takt med det har också campingkonceptet förändrats. Det har bland annat blivit större krav på service och aktiviteter på campingplatserna.

– Matdelen har till exempel utvecklats, människor vill ha ett bredare utbud av servering på campingarna.

– Många campingar samarbetar med andra aktörer som har olika aktiviteter, det är till exempel viktigt att det finns egna aktiviteter för barnen, säger Lars Isacsson.

Mer läsning

Annons