Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bymacken kan bli räddningen för mackdöden på landsbygden

/
  • Owe Nordling tror att konceptet Bymacken skulle kunna bli en framgång i Jämtland och precis som i Värmland rädda kvar hotade glesbygdsmackar.Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Konceptet Bymacken kan bli lösningen på den mackdöd som härjat Jämtland de senaste åren. Pilotprojektet i Värmland har gått bra och i går besökte en av initiativtagarna länet.

Annons
Många mackar i landets glesare områden har haft svårt att få en bra lönsamhet sedan de stora bensinbolagen sagt upp sina leverans- och serviceavtal. Men i Värmland har ett antal mackägare gått till motaktion och startat Bymacken.
- Vi såg tidigt vartåt det lutade med de här uppsägningarna i Värmland, säger Owe Nordling som är ordförande i föreningen Hela Sverige ska leva i Värmland och en av initiativtagarna till projektet Bymacken.
I korthet är konceptet Bymacken en affärsmodell där en förening av flera bensinmackar går ihop och förhandlar om leveranser för att få köpa drivmedel till ett bra pris.
Men det handlar också om att mackarna ska kunna få teknisk service och förses med utrustning som de stora bensinbolagen ofta tar med sig när de säger upp avtalen.
De olika mackarna drivs som enskilda företag men går under samma varumärke, Bymacken.
I dagsläget ingår knappt tio mackar i Bymacken men Owe Nordling räknar med att ytterligare ungefär tio stycken kommer att gå med i det Värmländska projektet. Han tror att samma upplägg skulle kunna vara en lösning för att även Jämtländska glesbygdsmackar ska kunna leva kvar. I går besökte han Trångsviken för att berätta om projektet och hur det fungerat i Värmland.
- Precis samma problem finns ju här i länet som i Värmland, säger han och menar att om bara tillräckligt många mackägare är villiga att samarbeta så skulle Bymacken kunna bildas relativt snart även i Jämtland.
Riksdagsledamoten Per Åsling var en av dem som bjudit in Owe Nordling till träffen och han tror att Bymacken skulle kunna bli en framgång i länet.
- Låt oss säga att vi i dag har mellan 70 och 80 mackar som är igång, flertalet av dem är presumtiva att ingå i en sådan här satsning.

Mer läsning

Annons