Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byförening hoppas på kommunal hjälp till ny kyrka i Krokom

Krokoms kyrka är i välkänt dåligt skick och Krokoms byförening vänder sig nu till kommunen med hopp om att få hjälp att finansiera bygget av en ny kyrka.

Annons

Byggnaden är tänkt att fungera både som kyrka och som samlingslokal, exempelvis för fullmäktige, kulturevenemang och föreningsliv. Det hela beräknas kosta 20 miljoner.

Att renovera den befintliga kyrkan bedöms kosta lika mycket, men dagens lokaler har brister i arbetsmiljön, skriver Krokoms byförening i ett brev till kommunen.

Men byggplanerna har tagit stopp eftersom det befaras att bygget kommer bli för tungt om man inte får hjälp via yttre finansiering.

Byföreningen har sökt pengar på flera håll, men Boverket har sagt nej med hänvisning till att de har ont om pengar.

EU-medel för landsbygdsutveckling blir det inte heller eftersom Svenska kyrkan inte räknas som en part som kan ta emot offentlig motfinansiering.

Inte heller Härnösands stift kan bidra, eftersom de just nu bara ger bidrag till renovering eller ombyggnad.

En liten förhoppning finns att Allmänna arvsfonden ska kunna bidra med något, men än så länge vet de inte.

Nu hoppas byföreningen på kommunens hjälp. Förhoppningen är att kommunen ställer upp som projektägare för bygget. Därigenom skulle kommunen kunna söka EU-medel och kommunens ekonomiska bidrag skulle kunna begränsas till ett minimum, skriver byföreningen.

Mer läsning

Annons