Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bror öppnar butiken i Alsen

/
  • Nu lyser solen över Alsenbua igen. Butiken, som varit stängd sedan 2007, öppnar åter på lördag.
  • Det är mycket som ska hinnas med innan invigningen på lördag. Förutom livsmedel ska Bror Grönlund sälja ridtillbehör, foder, fiskegrejer och annat som ska finnas i en diversehandel.

Mitt i den landsomfattande ekonomikrisen med alla nedläggningar som följer i dess spår så vågar paret Grönlund i Alsen sig på att åter öppna Alsenbua, som varit igenbommad sedan 2007.
– Nu gäller det att byborna är köptrogna, säger Bror Grönlund.

Annons

På midsommaraftons eftermiddag satt Bror Grönlund och hans fru Kerstin på verandan utanför villan i Alsen, och räknade hur många bilar som stannande för att se om affären och macken mitt emot hans hus var öppen.

– På två timmar räknade vi till 37 bilar som skulle ha tankat och handlat om Alsenbua inte varit stängd. Det var då den första tanken började gro att vi kanske skulle försöka öppna affären som varit igenbommad sedan september 2007, berättar Bror Grönlund.

Så på lördag är det stor nyinvigning av Alsens enda affär och bensinmack så folket i byn slipper att åka flera mil för att handla och tanka.

Bror Grönlund härstammar från Alsen men har jobbat och bott i Stockholm, Göteborg och andra städer i södra Sverige innan han flyttade tillbaka till länet. Här har han jobbat med mjölk och foderutkörning innan han tillsammans med sin fru nu ska bli handlare.

– Det här känns spännande, säger Bror. Nu är det upp till Alsenborna att visa om de vill ha kvar sin butik. Allt beror på köptroheten om vi blir kvar eller inte.

Vad är det som säger att ni ska klara av det som tidigare ägare har misslyckats med?

– Alsenbua har aldrig blivit nerlagd på grund av dålig lönsamhet utan det har berott på att de tidigare ägarna haft andra bekymmer som gjort att de stängt affären.

Bror och hans fru Kerstin tänker satsa på att ha sin butik öppen alla dagar i veckan. Förutom vanlig butik med ett något begränsat utbud av matvaror, så kommer det i lokalen att finnas ett kafé samt en korvkiosk. Längre fram ska man försöka att bli ombud för bussfrakt, systembolag och apotek.

– Vi ska förutom mat även sälja foder till bygdens husdjur och kreatur. För de som rider och har hästar ska sådana tillbehör finnas och vi ska satsa på fiskegrejer och annat som man tidigare måste åka in till Östersund för att köpa.

– Jag kommer att stänga affären en stund mitt på dagen och då ska jag köra ut varor till de som inte kan ta sig hit själv.

Samtidigt som affären ska även bensinmacken återinvigas. Den ägs nu av byalaget i Alsen, men på sikt ska Bror ta över även den.

– Vi har haft lite otur med installeringen av bensinanläggningen. Företaget som var här och skruvade lyckades blanda in bensin i dieseltanken och flera av våra kunder fick sina motorer förstörda. Men nu är allt klart och pumparna fungerar som de ska.

Vad blev det av planerna på en hälsocentral och annat som skulle inrymmas i de här lokalerna?

– Den idén är skrinlagd och jag vet faktiskt inte varför.

Allt har inte varit lätt för Bror inför öppnandet.

– Ta Almi exempelvis som har motarbetat mig hela tiden. Dagen efter att jag sökt bidrag för att kunna startat verksamheten fick jag nej. Då fick jag veta att de inte stöttar verksamheter som glesbygdsbutiker.

– Jag fick tjata åt mig ett litet lån för att kunna starta verksamheten.

Mer läsning

Annons