Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjes magont var en medelstark hjärtinfarkt

/
  • ”Jag promenerar varje dag, det borde alla göra”, säger Börje Johansson som nu kontrollerar sitt hjärta varje år på hälsocentralen  i Krokom.Foto: Håkan Luthman

1992 var Börje Johansson från Ås på väg till jobbet i Krokom. När han kommit en bit på väg kunde han nästan inte köra bilen, han hade fått väldigt ont i magen. Magplågan visade sig vara en hjärtinfarkt.

Annons

– Jag vände och åkte sakta hem igen, säger han. Hustrun Maj hittade honom liggandes på kökssoffan närmast ”grön” i ansiktet.

Hon förstod att det var något allvarligt och ringde ambulansen, detta trots att Börje Johansson själv trodde det skulle gå över.

– Jag förstod inte alls att det handlade om en hjärtinfarkt, det fick jag veta först på sjukhuset. Det var en traumatisk upplevelse, men jag blev väl omhändertagen.

– Senare fick jag veta att det handlade om en medelstark propp i hjärtat som bildat ett sår.

Efteråt blev det sjukgymnastik på sjukhuset och därefter rehabilitering på Föllingekliniken.

– Men jag kunde inte gå tillbaka till mitt jobb som rörmokare, säger han.

Det blev inget mer arbete för Börje Johansson, men han har piggnat på sig bra efter sjukdomen.

I dag är både han och hustrun engagerade i hjärt- och lungföreningen i länet.

– Det första vi gjorde var att gå en kurs i hjärt- och lungräddning, säger han.

I dag är han eftervårdsombud för de hjärtsjuka i länet. Totalt har föreningen 1 300 medlemmar varav 650 finns i Östersund. Dessutom finns det fem lokalavdelningar i länet.

De ordnar olika aktiviteter som vattengymnastik, promenader med bingo, stavgång och golvgymnastik. Mycket för att ensamma ska få en social samvaro men även för att visa på vikten av fysisk aktivitet.

– Vi gör enkäter på sjukhuset två gånger om året kring eftervård och rehabilitering samtidigt som vi värvar medlemmar till föreningen, säger han.

– Dessutom träffar vi landstingspolitikerna varje år, nu är det problem att få hjälp med stresshantering efter det att Föllingekliniken försvann.

Mer läsning

Annons