Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboendet i Nälden hotas av nedläggning i nytt sparförslag

Socialförvaltningen i Krokom föreslår att äldreboendet Spinnrocken liksom korttidsboendet Lingonet, avveckla av besparingsskäl.

Annons

Men det är inget som tilltalar socialnämndens 1:e vice ordförande Christer Toft, s.
– Det är ett tjänstemannaförslag och vi har inte diskuterat detta än, säger han.
– Vi kan inte köpa detta, det viktigaste för oss är att brukarna ska drabbas så lite som möjligt och i det här förslaget drabbas de väldigt mycket.
Mest oroad är han över förslaget att lägga ner Lingonet.
– Var ska dessa människor då vara som inte kan vara hemma och klara sig själva, säger han vidare. Det är inte bara att komma till ett äldreboende med sina operationssår.
Han menar att det är jätteviktigt att de äldre som kommer ut från sjukhuset inte får problem med såren, därför har Lingonet varit den plats dit de kommit för rehabilitering för att sedan åka tillbaka till sitt boende.
– Det är också därför som det fordras en högre bemanning på Lingonet eftersom det är väldigt mycket sjukvård, säger han.
Spinnrocken är ett villaboende med 10 platser och åtta tjänster.
Genom att lägga ner Spinnrocken och Lingonet räknar socialförvaltningen med att spara drygt sex miljoner.
Men hela sparpaketet ligger på 14,3 miljoner.
Bland annat ska en sjuksköterska bort, projektet Navigator avslutas, gruppboende och personlig assistans minskas och minskning av resurser inom hemtjänsten.
Men samtidigt förväntas ett ökat tryck på socialtjänsten på grund av rådande lågkonjunktur med ökad arbetslöshet och förändringar i socialförsäkringssystemet.
Frågan ska nu diskuteras politiskt innan beslut fattas.

Mer läsning

Annons