Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom testar sitt vatten

Det är inte bara boende i Östersund som drabbats av den magsjuka som orsakas en parasit som sprids via Östersunds kommuns dricksvatten.

– Vi har fått rapporter om att även bosatta i Krokoms kommun drabbats. Troligtvis är det folk som arbetar eller studerar inne i Östersund. Det är också en liten del av de boende i Krokoms kommun som får sitt vatten från Östersunds kommuns vattensystem, säger försvarsdirektör Staffan Edler på länsstyrelsen i Jämtland.
Förutom Östersunds kommun tar även Åre, Krokom och Bergs kommun vatten från Storsjön. Nedströms Storsjön i Indalsälven finns Ragunda kommun.
– Även om det inte finns oro i de andra kommunerna så har man höjt sin beredskap, säger Staffan Edler.
Krokoms kommun kommer att ta prover på sitt kommunala vatten.

Jakten fortsätter runt Storsjöns stränder på vad som orsakat den parasit som gjort vattnet i Östersund otjänligt.
– Vi åker runt och tar en massa prover i dagvattenledningar, bäckar och andra tillflöden i Storsjön. Med hjälp av analyssvaren får vi besked om vilka områden som kan uteslutas. Förhoppningsvis leder svaren också fram till att smittkällan kan hittas, säger hälsoskyddsinspektör Glenn Ålund till TT.
"Parasitjägarna" letar efter två huvudspår – att källan är ett utsläpp från avlopp eller från en lantgård eller liknande verksamhet. Det tar två–tre dagar innan resultaten av vattenproverna är klara.