Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom tar uranfrågan till högsta instans

Krokoms kommun kämpar vidare för att slippa gruvbolag som letar efter uran. Nu vänder sig kommunen till högsta ort och hoppas att Regeringsrätten ska sätta stopp för prospekteringen.

Annons

Krokoms kommun beslutade redan 1982 att brytning av uran inte ska tillåtas inom kommunens gränser. För cirka fem år sedan beslutade politikerna i kommunfullmäktige också att själva sökandet efter uran inte ska få förekomma i kommunen. Men den statliga myndigheten Bergsstaten har inte tagit någon hänsyn till kommunens beslut. Ett flertal gruvbolag har de senaste åren fått tillstånd från Bergsstaten att leta efter uran.

Mawson energi AB sökte förra hösten om att få fortsätta leta efter uran och andra ämnen i Hotagenområdet. Bergsstaten ansåg inte att det finns några hinder för fortsatt prospektering och förlängde tillståndet fram till hösten 2012. Krokoms kommun valde att överklaga beslutet men fick inget gehör i förvaltningsrätten.

Rätten konstaterar att kommunen visserligen har ett stort inflytande över den lokala miljön och att politikerna måste ge sitt godkännande för att brytning av uran ska få förekomma. Men i det här fallet handlar det om att leta efter uran och att kommunens överklagan inte kan upphäva Bergsstatens beslut.

Krokom överklagade domen till kammarrätten men fick inte heller där gehör för sina argument. Nu har kommunen skickat in ytterligare en överklagan. Den här gången till högsta instans, Regeringsrätten, och hoppas att rätten ska ta upp ärendet.