Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom på rätt väg...men

I Krokoms kommun är vi nu på rätt väg men det krävs en fast hand på rodret för att undvika grundstötningar längre fram. De riktigt stora utmaningarna är bl a en växande pensionsskuld, många som snart går i pension och att vi lever allt längre. Samtidigt vill vi ge medborgarna en bra vård, skola och omsorg, en god service och en vettig infrastruktur så att fler vill flytta hit och uppleva vår fantastiska landsdel.

Vi moderater är övertygade om att vägen framåt är att göra det möjligt för fler att bidra till bygget av en bättre kommun. Vi vill inte bara ha fler händer i vården, vi vill ha fler hjärnor också. För att hitta bra och fungerande lösningar måste fler ha möjlighet att komma till tals och påverka vägvalen. Vi menar att en sund konkurrens mellan olika aktörer med tydliga spelregler sporrar till det nytänkande som behövs.

Oppositionen vill istället skapa kommunala monopol och strikta chefshierarkier. Här finns dock två problem. Det ena är att varje sådan chef kostar närmare en miljon kronor årligen bara i lönekostnad, men det vältrar man över på någon annan. Det andra är att kvaliteten blir

sämre genom att hjärnorna finns inne i kommunhuset och händerna finns ute i verksamheten, men det döljer man genom att förbjuda all konkurrens. Det oppositionen tyvärr missar är att det helt enkelt inte fungerar i praktiken.

Alla erfarenheter visar att monopol ger sämre kvalitet och högre kostnader – ett resultat precis tvärtemot vad alla, inklusive oppositionen själv, önskar! Införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) inom Krokoms kommun visar att vi har goda medarbetare med kloka idéer om hur verksamheten kan förbättras. Idéer som tyvärr inte tagits tillvara i den kommunala regin.

Det mest otidsenliga i oppositionens förslag är dock att just kvinnodominerade verksamheter kräver kommunala monopol. Varför skulle de som har praktisk erfarenhet och kontakt med brukarna driva sämre verksamhet jämfört med högavlönade chefer i kommunhuset? Eller väntar ytterligare kommunalisering runt hörnet?

I Krokoms kommunalval avgörs alltså om vi ska ge mer makt till en kommunal hierarki eller ge mer makt till medborgarna och de som faktiskt bedriver verksamheten – ofta kvinnor. För oss moderater tillsammans med våra samarbetspartier är valet enkelt.

Vi väljer att sporra varandra i sund konkurrens framför att skapa passiviserande monopol. Vad väljer du?

Björn Hammarberg (M)

Elisabeth Svensson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel