Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krokom köper aktier i Jämtkraft

Krokoms kommun satsar 5,5 miljoner kronor och köper 0,2 procent aktier i Jämtkraft.

– Det är en affär på sikt och vi är förstås också angelägna att visa vårt fortsatta intresse i bolaget, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

Det handlar inte om några avgörande andelar, men Krokoms kommun har beslutat att köpa 0,2 procent av stamaktierna i Jämtkraft och äger nu sammantaget en procent av elbolaget.

I det avtal som vattenfall slöt med Östersunds kommun när Östersund, 2009, köpte Vattenfalls aktier, innehöll det en paragraf att ägarkommunerna Åre och Krokom hade rätt att under det här året köpa motsvarande andelar aktier av Östersund till samma pris som Östersund köpte av Vattenfall.

– Argumentet att vi vill köpa de här 0,2 procenten är att vi är angelägna att visa vårt fortsatta intresse för bolaget och att vill vara med. Jämtkraft är en viktig motor för regionens utveckling och låga priser är viktiga både för invånarna och företagen i området, säger Maria Söderberg.

Krokom är tillsammans med Åre kommun minoritetsägare i Jämtkraft. Östersunds kommun köpte 2009 Vattenfalls andel i elbolaget på 20 procent och äger i dag 98,4 procent av Jämtkraft.