Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogpersonalen saknar tillräckliga kunskaper i brandskydd

Krogpersonalen måste få en bättre utbildning i brandskydd. Det konstaterar Bengt Svedberg som är brandinspektör på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Annons

Fredagen den 29 oktober gjordes en stor tillsyn på tio restauranger i Östersunds kommun. I tillsynen deltog representanter från polismyndigheten, Östersunds kommun, Jämtlands räddningstjänstförbund och Skatteverket.

Räddningstjänstens representanter kontrollerade bland annat utrymningsvägar och hur många personer som vistades i lokalerna. En brist som upptäcktes var att det på O'Learys fanns för många människor på övervåningen.

– På övre plan så bedömde jag att det var för många personer. Det är en sådan sak som skulle kunna få stora konsekvenser om det sker ett tillbud. Vi har begärt ett möte med O'Learys för att reda ut det här, säger brandinspektör Bengt Svedberg.

Räddningstjänsten gör regelbundet inspektioner på restauranger och krogar i Östersund och Bengt Svedberg säger att det finns brister när det gäller personalens kunskaper om brandskydd. Något som även kom fram under inspektionen.

– Man kan väl säga att kunskapsnivån och riskmedvetenheten borde vara högre. Det fanns väl någon mindre brist hos alla men en uppskattning är att 20-30 procent av dem verkligen måste ta tag i det här.

Bengt Svedberg tror att hög personalomsättning är en del i problematiken.

– Man kanske gör en satsning på brandskyddsutbildning men sedan går det ett eller två år och då har halva personalen bytts ut.

Han berättar att räddningstjänsten framöver kommer att träffa de som äger restaurangerna och krogarna för att diskutera de brister som upptäckts.

Även kommunens tillståndshandläggare Maria Stenlund deltog i tillsynen.

– Vi tittar bland annat på vilken ordning det är på ställena, om det finns alternativ till alkohol, som läsk och mineralvatten, om det finns matserveringen under hela öppettiden, som det ska finnas för dem som har serveringstillstånd, säger hon.

Ur hennes synvinkel upptäcktes inga allvarliga brister.

– Det såg ganska bra ut. De olika restaurangerna hade allt från god ordning till acceptabel ordning, säger Maria Stenlund.