Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kroglokal - dyr historia för fastighetsägare efter tvist i tingsrätten

En fastighetsägare i Östersund ska betala drygt 2,2 miljoner kronor till ett restaurangföretag, enligt en dom i tingsrätten.

Anledningen är en kroglokal som inte kunde användas som det var tänkt på grund av fuktskador som inte åtgärdats.

Tingsrättens domslut i tvistemålet mellan fastighetsägaren och företaget blev klart i veckan.

Företaget hyrde kroglokalen och enligt hyresavtalet skulle företaget renovera en del genom nya ytskikt. Men fastighetsägaren menade att företaget även skulle sanera lokalen efter en vattenskada.

Andra delar av lokalerna användes till krogverksamhet under en tid och företaget gjorde investeringar och köpte inventarier. Men företaget, och även tingsrätten, anser att investeringarna inte blivit till nytta eftersom företaget inte kunnat bedriva verksamhet på det sätt som var planerat i alla delar av lokalen.

Tingsrätten menar att det inte varit fel av företaget att säga upp hyresavtalet i förtid. Det gjordes efter en tid eftersom skadan inte åtgärdades av hyresvärden. "NN har alltså drabbats av ekonomisk skada genom att de investeringar som gjorts blivit onyttiga", står det i domen.

Tingsrätten går på företagets linje och anser att överenskommelsen mellan parterna endast gällde ytskiktet och att fastighetsägaren hade ansvaret för att byggnaden var i sådant skick att företaget kunde bedriva den tänkta verksamheten.

Det anses också var utrett att det fanns en faktisk fuktskada och fuktinnehållet var så högt att det fanns risk för så kallat mikrobiell tillväxt samt mögelsvamp.

Förutom ersättningen på drygt 2,2 miljoner kronor ska fastighetsägaren också betala motpartens rättegångskostnader på närmare 170 000 kronor.