Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiseras för avbeställd taxi

En avbeställd taxi innebar att en sjuk människa utsattes för fara då det tog tid innan denne fick behandling för sin bukspottskörtelinflammation.

Socialstyrelsen menar att det funnits brister i den bedömning en anställd på ett LSS-boende i Östersund gjorde i samband med att en vårdtagare fick buksmärtor. Socialstyrelsen menar att bristerna har inneburit att personen har fått utstå onödigt lidande och utsatts för risk för allvarlig skada.

En av vårdtagarna insjuknade med buksmärtor under en helg, och då beställde personalen en taxi för transport till sjukhuset. Men när taxin kom blev det trassel med betalningen och personalen avbeställde taxin. Istället för att se till så att vårdtagaren kom till sjukhus gav personalen, utan att kontakta sjuksköterska, den sjuke smärtstillande och uppmanade denne att vila.

Senare under natten transporterade en anhörig vårdtagaren till sjukhus. Vid ankomsten var den sjuke kraftigt smärtpåverkad och medtagen. Det visade sig att vårdtagaren hade drabbats av bukspottskörtelinflammation och behövde vårdas i en vecka på kirurgkliniken.

Ärendet anmäldes till Socialstyrelsen då vårdtagaren på grund av den försenade transporten utsattes för risk för allvarlig skada. Socialstyrelsen konstaterar att det fanns brister i hur personalen på LSS-boendet agerade när vårdtagaren blev sjuk, men att det åtgärder som vidtagits efter händelsen är tillräckliga för att undvika liknanade situationer i framtiden.