Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserade planen klar för prövning

Efter försenade utredningar och ekonomiska problem är ett av länets mer utskällda vindkraftprojekt klart för miljöprövning.
– Det här är ett av våra huvudprojekt, säger Vindkraft i Dalåsens vd Gunnar Olsson.

Under sommaren 2012 presenterade det Triventusägda bolaget Vindkraft i Dalåsen AB sina planer för en vindkraftpark med uppemot 70 stycken 200 meter höga verk söder om Gräftåvallen.

Stugägare och företagare protesterade högljutt mot planerna som anses smutsa ned den milsvida utsikten.

Sedan dess har det varit tyst från bolagets sida, men nu kommer Vindkraft i Dalåsen att lämna in sin tillståndsansökan för miljöprövning hos länsstyrelsen.

– Vi håller på att slutföra det här nu och innan maj har vi tänkt oss att lämna in ansökan, säger Gunnar Olsson, vd för Vindkraft i Dalåsen.

Planerna har krympt något i omfattning jämfört med tidigare uppgifter och huvudalternativet i ansökan gäller nu 60 kraftverk fördelade på tre områden.

– Det är på grund av bland annat fåglar och rennäringen som vi har gjort så, säger Gunnar Olsson.

I prövningen kommer en mängd synpunkter att inhämtas och Bergs kommun ska också ge sitt godkännande. Dalåsenprojektet är planerat inom det område som kommunen pekat ut som lämpligt för vindkraft, men Bergs fullmäktige har stoppat liknande planer förr. Ett projekt utanför Rätan fick avslag eftersom Eon vägrade att förhandla om bygdepeng.

Att arbeta fram tillståndsansökan har dragit ut mer på tiden än vad som var tänkt från början. Samtidigt har moderbolaget Triventus fått ekonomiska problem och tvingades till företagsrekonstruktion i oktober 2013. Det ska dock inte ha hotat Dalåsenprojektet, enligt Gunnar Olsson.

– Det har såklart haft påverkan men enligt alla signaler vi fått är vi på väg åt rätt håll nu.

Har det någonsin varit tal om att skrota projektet?

– Nej tvärtom. Triventus ägare ser det här som ett av huvudprojekten, säger Gunnar Olsson.