Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot skola i Härjedalen efter mobbning

Härjedalens kommun gör inte det som behövs för att motverka kränkningar i skolan.

Det uppger Skolinspektionen som fått in en anmälan om att en grundskoleelev blivit mobbad under två års tid utan tillräckliga åtgärder.

Annons

Den 23 april anmäldes Härjedalens kommun till Skolinspektionen av föräldrarna till en grundskoleelev. Enligt föräldrarna hade deras barn fått ta emot både fysiska och psykiska trakasserier av andra elever under sin skolgång i en av kommunens skolor.

Föräldrarna uppger att skolan visserligen tillsatte en mobbningsutredning men att det inte lett till några konkreta åtgärder den senaste tiden.

Ärendet kompliceras dels av att skolans personal påstår att de inte känner igen de olika exempel på trakasserier som elevens föräldrar beskriver i sin anmälan. Dessutom så har eleven själv, enligt föräldrarna, kränkt andra barn.

I sitt svar till anmälan har kommunen uppgett att skolan visst satt in åtgärder. Exempelvis, skriver man, har "samtal om känslor" och enkäter gjorts med de berörda eleverna.

Uppgifterna om att eleven utsatts för kränkning har lämnats till rektorn på den aktuella skolan. Men vid inget tillfälle har rektorn vidarebefordrat uppgifterna till kommunens förvaltning.

Skolinspektionen skriver:

"...Ingen av (händelserna) är anmälda till huvudmannen och någon utredning av uppgifterna har inte gjorts. Detta finner Skolinspektionen anmärkningsvärt."

Skolinspektionen kräver nu att Härjedalens kommun ser till att alla uppgifter om mobbning rapporteras in från skolorna och att det sätts in tillräckliga åtgärder så fort som möjligt.

Härjedalen måste visa att förbättringar skett senast den 8 november.