Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot registrering av romer

Sverige har inte gjort upp med sitt mörka förflutna. Det anser Sametinget som skriver ett öppet brev till regeringen om registreringen av romerna.

Det var DN som häromdagen avslöjade att polisen har ett register med tusentals romer i en databas. Över 4000 romer, däribland minst 1000 barn, finns i registret där även många ostraffade är kartlagda. Den gemensamma nämnaren i sammanhanget är att de alla är romer, har ett romskt ursprung eller har koppling till romer.

I Sverige är det olagligt att upprätta ett etniskt register på det sätt som polisen har gjort. Från samiskt håll luktar registret unket och river upp minnen från tider när Sverige gick i bräschen för den biologiska rasismen.

"Den etniska registreringen av romer är ett tecken på att Sverige aldrig gjort upp med sitt mörka förflutna", skriver Sametinget i ett öppet brev till regeringen.

– Det är skälen bakom registreringen vi reagerar emot. Att stå på en röstlängd i kyrkbokföringen är ju legalt i en demokrati, men syftet att massregistrera etniska grupper på det här sättet känns grumligt och är upprörande, säger Anders Kråik, ledamot i Sametinget med ursprung från Handölsdalens sameby.

Han och Sametinget hoppas att regeringen sätter ner foten och gör upp med "Sveriges mörka förflutna", som de uttrycker det i brevet. För 100 år sedan tyckte staten att det var viktigt att mäta samernas huvuden.

"Vissa rasegenskaper ansågs typiska för vissa folk. Samerna ansågs exempelvis inte kunna leva som civiliserade människor", skriver Sametinget.

Och romerna har, enligt Sametinget, också hamnat på undantag i det svenska samhället då exempelvis romska barn inte fick gå i skolan som andra barn förrän på 1960-talet.

"Precis som för samiskan, orsakade dessutom den svenska skolan att romani blev ett språk som tappade i värde".