Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot förslaget att ta bort bygdemedel

Bygdemedlen kan komma att slopas. Nu går politikertopparna ut i ett gemensamt upprop.
– Skulle förslaget genomföras vore det ännu ett hårt slag från regeringshåll mot glesbygden.

Det säger regionrådet Robert Uitto (S) som tillsammans med flera av partikollegorna i länet kritiserar en ny statlig utredning och kräver möte med ansvarig minister.

LT berättade för ett par veckor sedan att en utredning som har beställts av regeringen för att se över lagar och regler kring vattenverksamhet i länet.

Det handlar alltså om bygdemedel som betalas av vattenkraftsbolagen som kompensation för intrång i mark och miljö.

Utredarna anser att bygdeavgiftsmedlen ska skrotas eftersom de inte används på det sätt som det från början var tänkt. För länets del kan det handla om miljontals kronor som kan komma att stoppas vid länsgränsen om beslutsfattarna på regeringsnivå går på utredarnas förslag.

”I många kommuner går bidragen till bygdegårdar och till samlingsgårdar”, skriver utredarna.

”Bygdeavgifterna används alltså nästan helt till ändamål som inte har någon koppling till skadan i vattenmiljön som vattenverksamheten orsakar”.

– Skulle förslaget genomföras vore det ännu ett hårt slag från regeringshåll mot glesbygden. För vår region är det nära 34 miljoner som omvandlas till nytta ute i bygderna i form av bredbandsinsatser, byggnationer och renoveringar av viktiga gemensamma byggnader och andra insatser som ger landsbygden attraktionskraft, säger Robert Uitto som tillsammans med sina partikollegor kommer att begära ett möte med miljöminister Lena Ek (C) för att diskutera betydelsen av bygdemedlen.

– Jag förväntar mig dock att ministern snabbt klargör regeringens ståndpunkt. Det är viktigt att invånarna i vattenkraftskommunerna känner ett grundmurat politiskt stöd.