Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot att ny hälsocentral inte får läsa patientjournaler

Möjligheten att dela patientjournaler mellan vårdgivare är begränsad.

Läkaren Hans Boberg som nyligen startat privat hälsocentral i Hoting är kritisk till Jämtands läns landsting och norrlandstingen.

”De utmärker sig anmärkningsvärt när man via påstådd juridik kan stoppa journalöverföring mellan vårdgivare”, skriver Hans Boberg till landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

– Vi får inte tillgång till våra patienters journaler i Jämtlands landsting när de kommer till oss, konstaterar Boberg vidare.

Han ser det som en stark politisk motvilja, vilket påverkar patienternas medicinska säkerhet.

Hans Boberg avser att lyfta frågan på olika nivåer inom sjukvården och hos länets riksdagspolitiker.

Från oppositionen i landstinget har Marianne Larm-Svensson (C) hakat på kritiken.

I en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande framhåller Marianne det orimliga i att enskilda patienter ska påverkas av, och behöva ta hänsyn till, i vilken form hälsocentraler drivs.

Varför får inte alla vårdgivare/vårdenheter som är godkända i länets hälsoval tillgång till sina patienters journaler och sjukdomshistorik? undrar hon och vill veta om ett politiskt beslut i landstinget gör det möjligt.