Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristersson knuffad i mål

Enligt vår moderate socialförsäkringsminister, Ulf Kristersson, har det varit ”känt sedan länge” att den så kallade 180-dagarsregeln i sjukförsäkringen fungerar dåligt. Och det är alldeles korrekt. Det är bara att gå tillbaka till 2008 och läsa remissvaren inför regeringens planer på en reformering av sjukförsäkringen. Till exempel skriver LO ”att det är oacceptabelt att ha bestämda tidsgränser för när arbetsförmågan ska prövas”; i stället för en ”rehabiliteringskedja”, varnar Landsorganisationen, kommer sjukförsäkringen mer att påminna om en ”utsorteringskedja”. Utvärderingar som senare har gjorts visar också på blygsamma resultat, det är egentligen bara det sista steget i rehabiliteringskedjan som har fungerat tillfyllest – utförsäkringen.

Ulf Kristersson har likväl helt rätt i att problemen har varit kända under lång tid. Ändå krävdes det två beslut i riksdagen plus ett hot om misstroendevotering, innan ministern reagerade. Varför dröjde det så länge? Här finns två motstridiga intressen, dels sjuka löntagare som ska hjälpas tillbaka till arbete, dels en regering som finansierar sina skattesänkningar genom att försämra för sjuka och arbetslösa.

Enligt finansminister Anders Borgs egen prognos väntas sjukförsäkringen göra ett överskott på 63 miljarder kronor under åren 2010–2014. Dessa beräkningar gjordes före gårdagens reträtt av Ulf Kristersson och kan, till Borgs stora besvikelse, sannolikt komma att behöva revideras. Med en återgång till den tidigare formuleringen som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot alla normalt förekommande arbeten, i stället för på hela den reguljära arbetsmarknaden, ökar tryggheten för de långtidssjukskrivna. På regeringens reguljära arbetsmarknad har det nämligen bara varit fantasin som satt gränser för de sjukskrivnas arbetsförmåga.

Efter flera försöksanrop från verkligheten svarade äntligen Ulf Kristersson från sin fantasivärld. För några tusen sjukskrivna som närmar sig den skräckfyllda 180-dagarsprövningen var torsdagen en viktig dag.