Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisrapport om brandkåren

Beredskapen hos räddningstjänsten är hotad.
Det konstateras i ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
"...läget i flera kommuner är allvarlig då det tidvis inte går att upprätthålla den beredskap som är beslutad", uppges i rapporten.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kom nyligen ut med en analys av läget för landets räddningstjänster.

På flera områden kommer man med förslag på förbättringar.

Men det stora problemet är svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän. Det råder periodvis rena krisen med bemanningen.

Rapportförfattarna skriver:

"Personalförsörjningen inom deltidsräddningstjänsten skapar fortsatt stora utmaningar och läget i flera kommuner är allvarlig då det tidvis inte går att upprätthålla den beredskap som är beslutad"

Det stora hotet mot deltidsbrandmän identifierar MSB som A-kassan.

I dag så riskerar en deltidsbrandman som blir arbetslös från sitt ordinarie arbete att tappa A-kassa på grund av deltidsbrandmannaskapet.

Rapportförfattarna konstaterar att det lagts flera förslag på att ändra A-kassereglerna men att inget hänt.

Ett annat hot är sjukskrivningsreglerna som i dag gör att om en deltidsbrandman skadar sig under utryckning så är det den ordinarie arbetsgivaren som får stå för sjukskrivningskostnaden. Det här är något som MSB föreslår ändras.