Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krishanteringen kan bli bättre

Vi blir bättre på att hantera kriser som stormen Ivar.

– Samtidigt finns det saker att arbeta med, konstaterar Erna Danielsson vid risk- och kriscentrum.

Annons

Vid risk- och kriscentrum på Mittuniversitetet bedrivs forskning som kan vara till hjälp vid framtida samhällsfaror liknande stormen Ivar som nyligen drabbade landet. Stormar som denna är naturligt förekommande, och vi har erfarenhet av dem. Trots detta drabbas vi hårt varje gång de förekommer.

Risk- och kriscentrum noterar att lokalt sett är vi bättre än tidigare på att samverka och förbereda oss inför stormar än tidigare. Bra exempel på detta är att man vid stormen Ivar ställde in kollektivtrafik och luciafiranden, för att minska risker. Samtidigt, menar de, finns det brister och mycket kvar att göra.

Erna Danielsson är docent i sociologi, och arbetar på risk- och kriscentrum vid Mittuniversitetet.

– Vi forskar kring hur olika organisationer samarbetar i krissituationer. Exempelvis hur räddningstjänst och polis samarbetar med personal på ett äldreboende, och vilka som har tolkningsföreträde, säger Erna.

– När stormen Ivar tog plats har det också varit intressant hur olika statliga organisationer arbetar för att kommunicera till privatpersoner, säger Erna.

Hon menar att man kan bli bättre på att kommunicera till olika delar av befolkningen, beroende på hur de tar in nyheter.

– De som inte talar svenska och ungdomar kanske inte går in och läser på hemsidor som andra samhällsgrupper gör, säger Erna.

Viktigt i slutändan är enligt Erna att man inkluderar alla grupper när något som stormen Ivar inträffar. Hon tycker att det sker en utveckling.

– Vi har ett nära samarbete med till exempel räddningstjänsten och de tar till sig vår forskning. Vi blir bättre och bättre på att hantera krissituationer, men det finns saker kvar att arbeta med, säger Erna.