Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen måste få långsiktiga konsekvenser

Sammanbitna vd:ar i mörka kostymer stiger upp på podierna för att delge marknad och småsparare siffrorna för årets första tre månader.

Vi är inne i kvartalsrapporternas tid och det finns gott om ljuspunkter. Efter flera förlustrapporter kan till exempel Volvo PV redovisa ett positivt resultat. Till och med Swedbank, förra årets sorgebarn, är på väg tillbaka mot gammal stor form: en miljard i vinst.

Enligt en genomgång av TT har börsens storbolag mer än fördubblat sina vinster under första kvartalet. Det är förstås glädjande att näringslivet börjar återhämta sig, det ger hopp till människor som har förlorat sina jobb, när orderböckerna fylls upp ökar möjligheterna till återanställning.

När hjulen åter börjar snurra är det lätt att glömma vad som har varit. De senaste 12–18 månaderna har onekligen varit omvälvande. Tusentals miljarder har spenderats i statliga brandkårsutryckningar, människor har ställts utan försörjning, socialbidragen har ökat. Krisen har rivit upp djupa sår på samhällskroppen.

Och framtiden är redan brännmärkt av krisåren 2008–2009; det kommer att dröja åratal innan arbetslösheten är nere på acceptabla nivåer.

Det normala förfarandet efter en traumatisk händelse är att utvärdera och dra lärdomar. Hur förebygger vi så att historien inte ska upprepa sig? Men erfarenheten från tidigare ekonomiska kriser visar att vi drar just inga erfarenheter. Vi säger ”aldrig mer” och så går vi till börsen med vad vi eventuellt har att satsa. Kapitalismen blickar inte bakåt utan snett framåt uppåt. Mot nya vinster och rekord.

Ändå: Hösten 2008 visade sig världsekonomin vara en konstruktion uppbyggd av spekulation, hutlöst risktagande och en amerikansk bolånekultur som saknade täckning i verkligheten. Alltihop underblåst av ett ersättningsfrosseri till personer i ledande ställning som lämnade det mesta att önska vad gäller måttfullhet och förnuft.

Än finns fortfarande möjligheter att korrigera för de värsta avarterna. Men initiativen måste komma från politiken, finanssektorn kommer inte att visa vägen. Den har redan glömt.