Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen har vänt inom psykiatrin – till hösten är det fullbemannat

Psykiatribristen pekades ut som den värsta i landet. Det var 2006. Fyra år senare har arbetssituationen förändrats radikalt.

– Från och med i höst kommer vi att ha fler läkare än någonsin, säger Håkan Gadd, psykiatrichef på Östersunds sjukhus.

I en artikel i LT från 2006 larmar den dåvarande psykiatrichefen, Solveig Nilsen, om en ohållbar situation på psykiatriavdelningen. Östersunds sjukhus hade då den värsta psykiatribristen i landet. Sju av 13 psykiatritjänster var vakanta.

I dag kan den nuvarande chefen – trots två färska lex Maria-anmälningar om självmordsförsök – tala om en välmående psykiatriavdelning.

– Det ser mycket ljust ut inför hösten. Från och med i september så har vi 13 överläkare, det innebär att alla tjänster är tillsatta. Därtill har vi sju ST-läkare, samt att vi håller på att rekrytera en läkare för beroendeenheten som ska öppna i september, säger Håkan Gadd.

Sammanfattningsvis konstaterar Håkan Gadd att avdelningen kommer att ha fler tjänster tillsatta än någonsin.

Nu under sommaren har psykiatriavdelningen tre heltidstjänster.

– Det är klart att det blir en reducering av personalstyrkan under sommaren när ordinarie personal har semester. Men vi kommer aldrig att gå under sex överläkartjänster, säger Håkan Gadd.

Lex Maria-anmälningar rörande självmord har samtidigt varit många den senaste tiden; sedan i slutet av maj och fram till i dag har tio lex Maria-anmälningar inkommit till Socialstyrelsen.

Ett par fall, gällande försök till självmord, rör psykiatrikliniken på Östersunds sjukhus.

– Det är klart att man önskar att man hade mer pengar till personal, men under det här året så har vi ändå varit frikostliga med bemanningen, säger Gadd.

Självmordsbenägna patienter bedöms i olika grader. Risktillsyn innebär att personal ständigt följer patienten.

– Det är en svår avvägning mellan integritet och tillsyn. Vid risktillsyn är man bakom patienten hela tiden; det handlar bland annat om att duscha och gå på toaletten med öppen dörr.

Med den satsning på personalstyrkan som psykiatriavdelningen nu gör, tror Håkan Gadd att självmordsfallen kan reduceras.

– Det kommer inte att märkas av en förändring från dag ett, men på sikt så tror jag det, avslutar han.