Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Krisen har pågått sedan 2006”

SSU fick som de ville när de krävde att hela den Socialdemokratiska partiledningen skulle avgå.

Ändå är det med blandade känslor som SSU:s distriktsordförande Emil Burman kommenterar Mona Sahlins beslut att avgå.

Annons

– Det är alltid trist när en partiordförande avgår, säger han, men jag hoppas att vi får ut något bra ur detta. Det känns som det var nödvändigt, jag hoppas bara att partiet och Mona orkar hålla ihop partiet fram till den extra kongressen.

Är det inte ett fattigdomsbevis att det inte finns någon given kandidat till partiordförande?

– Att vi inte har en given kandidat tycker jag är bra, för då håller vi alla dörrar öppna. Det tror jag är viktigt i den här processen.

Någon egen favoritkandidat har han inte heller, men säger att många i partiet är lämpliga.

– Om man stakar ut sina favoriter för tidigt kanske man stänger ute andra personer som är väldigt lämpliga, säger han med eftertanke.

Vad är det som har gått snett när det kunde bli sådan kris för ditt parti?

– Vi kan inte bara skylla på valet och valrörelsen, det här är något som har pågått under en längre tid. Redan inför valet 2006 såg vi att det började gå utför.

– Jag tror att mycket hänger i partistrukturen, vi måste börja modernisera där också. Vi kan inte bara vända oss mot partitoppen och partistyrelsen utan även mot våra grundorganisationer. Vi måste hitta moderna stukturer för hur partiet ska kunna gå ut och prata med människor.

Är det inte politiken det är fel på när var femte arbetare röstade på Fredrik Reinfeldt?

– Jo, så är det kanske, men mycket beror även på hur man kommunicerar politiken. Många är eniga om att vi har ett mycket splittrat budskap.

Saknas det något i politiken i dag?

– Personligen tror jag att vi alltid varit vinnare i valet, då är det svårt att känna igen oss i bilden att det är kris. Vi har en rätt bra politik och vi lyckas med problembeskrivningen.

– Det brister att vi inte ser vilka problem människor upplever. Vi har en bra politik men vi måste uppdatera den. Vi måste erkänna att borgerligheten är fruktansvärt bra på att sätta ord på sin politik. Det vi kallar för åtgärder kalla de för nystartsjobb, våra trygghetssystem kallar vi för bidrag.

– I valrörelsen blev vi mest respondenter, vi svarade mest på deras politik i stället för att ta klivet framåt och säga att det exempelvis är ett problem att det får etableras privata hälsocentraler på bekostnad av dem som redan finns och våga peka på det. Vi måste helt enkelt bli ett bättre oppositionsparti.

Men han konstaterar ändå att Socialdemokraterna vann valet i många kommuner och landsting.

– Uppenbarligen var det inget bra drag att samarbeta med MP och V, det viktiga nu att Socialdemokraterna försöker stå på egna ben, att vi har en egen politik att luta oss mot.