Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris för länets sportfiske

Luften har gått ur länets sportfiske. Åtminstone i den östra länsdelen.

I genomsnitt har antalet sålda fiskekort i länets fiskevårdsområden under senare år minskat med över 30 procent. I fjällvärlden är försäljningen stadigt och orubbat hög, men i östra länsdelen noterar man rena bottennapp.

Hällesjöföreningen, öster om Kälarne, har till exempel tvingats se sin försäljning på kort tid minska med mer än 70 procent.

Ordförande i Hällesjöföreningen är Sten Edvardsson, som för en tid sedan träffade länsstyrelsens numera pensionerade – men alltjämt passionerade – länsfiskekonsulent Sven-Ola Öhlund, mot vars axel han grät ut.

Resultatet av tårfloden blev att Öhlund fattade sympati för Hällesjöföreningen och det bestämdes att det nu skall tas ett länsfiskebefrämjande krafttag till sportfiskets fromma.

Hällesjö fiskevårdsområde, som under årens lopp lagt ner stora mängder pengar och möda på sin verksamhet, har utsetts till pilotprojekt där det handlar om att under fem år så intensivt som det är möjligt marknadsföra området för att ge det ett lyft efter förtjänst.

– Vi måste jobba på sikt och brett och vi måste hitta en modell att arbeta efter.

Länsstyrelsen har anslagit 50 000 kronor till projektet.

Det finns redan idéer om resursutnyttjande och man spånar kring att i vattnen runt Hällesjö dra nytta av den befintliga faunan i form av gädda, abborre och braxen och att även sätta ut flodkräfta och gös.

– Man kan tänka sig Myckelhällsjön som ett abborrfiskeparadis och andra sjöar som gäddparadis.

Vid sidan av det rent fiskiga skall det även jobbas med aktiviteter i byn och olika sorters buller ut mot de presumtiva besökarna.