Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminellt kontakta barn för sex

Redan från den 1 juli kan det bli straffbart för vuxna att ta kontakt med barn under 15 år, om syftet är att locka dem till sex.

Annons

Landets högsta jurister i Lagrådet hade invändningar mot regeringens planer. Eftersom en utredning fram till hösten 2010 granskar just sexualbrotten och internationella krav på svensk reglering hade det varit bättre att vänta med en skärpt lag tills den är klar, ansåg juristerna.
Men regeringen väljer att gå vidare med sitt förslag, efter ett beslut på torsdagen.
Ett nytt brott föreslås – kontakt med barn i sexuellt syfte. Straffas kan de som förutom att kontakta ett barn i sådant syfte också gör något ytterligare för att mötet faktiskt ska bli av. Förövaren riskerar då böter eller fängelse i högst ett år.
Här har Lagrådet invändningar. Skrivningarna i förslaget innebär att den misstänkte inte kan avbryta kontaktförsöket när väl den ytterligare åtgärden vidtagits. Även om något möte aldrig kommer till stånd, eller om försöket avbryts i ett senare skede, har han gjort sig skyldig till brott.
Möjligheterna att bevisa brottet har diskuterats i juridiska kretsar. Inom kort väntas dock polisen få tillgång till nya verktyg, som möjlighet att provocera fram den här sortens brott, och ökade möjligheter att spåra misstänktas internetadresser.

Mer läsning

Annons