Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalvårdschef som tog mutor döms till fängelse

Planerna på ett fängelsebygge i Östersund har en central roll, när en tidigare fastighetschef i Kriminalvården nu döms till fängelse för grova mutbrott.

Fallet med muthärvan inom Kriminalvården utmynnade i en fällande dom i Stockholms tingsrätt på tisdagen. Målet har handlat om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor.

Kriminalvården upphandlade projektering av flera fängelser och häkten utan att följa lagen om offentlig upphandling.

När det gäller planerna på ett fängelsebygge i miljardklasen i Östersund slår tingsrätten fast att det handlar om grovt mutbrott.

Den 69-årige fastighetschefen inom Kriminalvården fälls enligt tre åtalspunkter. Det handlar om att han mottagit mutor för att ett visst bolag skulle erhålla avtal, avseende planerade anstalter i Östersund och Haparanda samt tillbyggnad av anstalten Saltvik i Härnösand.

Fem åtalspunkter i härvan ogillas, däribland häktet i Sollentuna liksom punkten som gäller byggandet av polisens administrativa centrum i Linköping.

Den nu 69-årige före detta fastighetschefen vid Kriminalvården och hans nära vän, en 68-årig man, döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott. De döms till tre år och två månaders fängelse respektive tre års fängelse.

Den som tecknade avtalen var den nu dömde 69-åringen som då var fastighetschef vid Kriminalvården. Avtalen tecknades med ett konsultföretag vars vd i sin tur ingått skenavtal med ett bolag som tillhörde 69-åringens nära vän. Pengarna till vännens bolag anses utgöra mutor till 69-åringen.

I andra fall har pengarna gått direkt till 69-åringen.