Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminaldebut i Åremiljö blir följetong i LT:s e-tidning på söndagar: ”Fascinerande att kombinera Jämtlands vackra miljö med grov kriminalitet”

EU-toppmötet i Åre sommaren 2009: Flera hundra poliser är på plats, allt förlöper lugnt och (såvitt vi vet) enligt plan. Om i stället en man mördas och turisterna i kabinbanan bombhotas – då blir historien en annan. Med start söndag den 29 mars får Länstidningens läsare ta del av jämtlandsbördiga Linda H Staafs alternativa toppmöte i boken ”Ulv i fårakläder”.

Det är en följetong med högt tempo och en handlingsdriven berättelse. När boken släpptes hösten 2018 kallade recensenterna den för ”bladvändare” och ”actionfylld” och någon såg ett lämpligt filmmanus i den.

- Jag tror att den kommer att passa bra som följetong, säger författaren själv.

Linda H Staaf är född och uppvuxen i Östersund, men bor numera i Norrköping och arbetar som chef för Polismyndighetens underrättelseverksamhet. I den rollen ingår att ha koll på olika typer av brottslighet i landet, på strukturer och nätverk och förebygga och förhindra brott. Hon är utbildad jurist, civilekonom, polis – och författare. Att hon över huvud taget har hunnit skriva en roman hör ihop med den föräldraledighet hon hade när hon började skriva boken.

- Jag har svårt att ta det lugnt, men om jag inte hade varit föräldraledig hade jag kanske inte hunnit skriva boken, säger hon.

Läsaren får möta flera karaktärer. Marita är brottsutredaren som blir motarbetad av sina manliga kollegor, polisinsatschefen som ska rädda turisterna i kabinbanan, den pensionsmässige kommenderingschefen i Östersund som svär över sin odugliga personal, men som också ser allvaret i situationen samt den kriminelle mannen.

Boken gavs ut hösten 2018. Då hade Linda hunnit gå Skrivarakademins deckarkurs. Utöver föräldraledigheten ser hon en färdig synopsis och tydlig struktur som viktiga förutsättningar för att hon lyckades färdigställa boken. Erfarenheterna från polisjobbet finns också med, även om hon fyllt på med mycket fantasi.

- Men jag har aldrig använt mig av kunskaperna jag fått från underrättelseverksamheten, det är en så känslig verksamhet, säger hon.

Linda H Staaf tror att hon var lite före verkligheten när det gäller den typ av kriminalitet som förekommer i boken. När hon började skriva hörde sprängningar fortfarande till ovanligheterna och det kändes långsökt att något liknande hennes historia skulle kunna hända i Jämtland.

- Det är speciellt att komma hem till Östersund, där allt känns så lugnt och behagligt. Det är inte riktigt sant såklart och i dag, ett antal år senare, känns det som händer i boken inte alls lika overkligt.

Tiden för skrivande är knapp, men Linda H Staaf försöker jobba vidare på en uppföljare till ”En ulv i fårakläder”. Även den nya berättelsen utspelar sig i Jämtland, men denna gång i vintermiljö med kylan och snön som fond till våldsam kriminalitet.

- Det är fascinerande att kombinera den fantastiska, vackra miljön i Jämtland med grov kriminalitet, det blir en spännande blandning, säger hon.

Så läser du följetongen

För att läsa följetongen, som kommer att publiceras i LT:s e-tidning varje söndag med start den 29 mars behöver du logga in med ditt digitala konto, alltså den e-postadress och det lösenord du använde när du aktiverade ditt konto.

På hemsidan ltz hittar du fliken för e-tidningen längst upp i högra hörnet. På en surfplatta eller en mobil kan du hämta ner e-tidningsappen i Appstore eller Google Play. LTZ har två appar, e-tidningsappen är vit.

Så aktiverar du ditt konto:

Först måste du ha en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det fungerar på nästan alla du kan köpa i dag. Du måste även ha en uppkoppling till internet, eller kunna surfa på din mobil. Du måste även du ha en egen e-postadress. Om du inte redan har en kan du skaffa en gratis e-postadress hos till exempel Google.

När du har tillgång till internet och en egen e-postadress kan du skapa inloggningsuppgifter via denna sida:

https://mittmedia.portal.worldoftulo.com/registration/lookup

Är du inte prenumerant? Skaffa din LT-prenumeration här