Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriget i Syrien har rasat för länge

Konflikten i Syrien visar efter snart tre år inga tecken på att avta. Dödssiffran har för länge sedan passerat 100 000 och 6,5 miljoner människor är på flykt. Läget försvåras av att vintern har kommit till regionen med snö och minusgrader. OCHA, FN:s organ för samordning av humanitära insatser, vädjade nyligen tillsammans med flyktingorganet UNHCR om 6,5 miljarder dollar till humanitär hjälp i Syrien och grannländerna under 2014.  

Det rekordstora beloppet vittnar om de umbäranden som Syriens civila tvingas utstå. Tre fjärdedelar av landets befolkning väntas behöva hjälp under 2014. Trots att Assad-regimen fortsätter att hindra tillträde till flera områden arbetar en rad FN-organisationer för att undsätta behövande i regionen. Världslivsmedelsprogrammet WFP nådde 3,4 miljoner syrier i november och under 2014 ska 7 miljoner människor nås av matbistånd.

WHO, Unicef och UNHCR har genomfört en vaccinationskampanj mot polio som har nått 3,3 miljoner barn. UNRWA hjälper palestinska flyktingar i Syrien och FN distribuerar bland annat värmefiltar och barnkläder inför vintern. FN:s befolkningsfond UNFPA stödjer gravida kvinnor. Ansträngningar görs för att hålla skolor och förskolor öppna.

En ljusglimt i det syriska mörkret är det arbete som Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, utför. Hittills har ett 20-tal kemvapenanläggningar inspekterats och förstörts. Samtidigt får inte kemvapenfrågan skymma det faktum att konventionella vapen flödar in till båda sidorna i konflikten. Säkerhetsrådet måste för sin trovärdighet i Syrien kunna hantera såväl kemiska och traditionella vapen som den humanitära situationen.

Svenska FN-förbundet har bevakat Syrienkonflikten sedan den startade och kräver att omvärlden agerar tydligare, till exempel genom att behandla krisen i FN:s generalförsamling. För ett år sedan startade förbundet en katastrofinsamling för att stödja WFP:s arbete i regionen.

Det arbete som FN utför i Syrien och dess grannländer är bokstavligt talat livsviktigt. Som vanligt har världsorganisationen svårigheter att få pengar. Av begärda 1,4 miljarder dollar för humanitär hjälp inne i Syrien under 2013 har FN fått 60 procent. Den regionala planen för flyktinghjälp kostar 3 miljarder dollar och av dessa har 64 procent inkommit. Alla bidrag – från företag, organisationer och enskilda – behövs.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bjudit in till fredsförhandlingar i Schweiz den 22 januari och uppmanar alla parter i regionen att bidra konstruktivt. Redan nu bör FN:s säkerhetsråd ålägga den syriska regeringen att tillåta alla internationella hjälpinsatser.

Konflikten i Syrien har rasat alltför länge, konstaterar Ban Ki-moon i sin inbjudan. Just därför måste FN få mer stöd för sina insatser, både politiska och humanitära, för att lindra följderna av och finna en lösning på konflikten i Syrien.

Aleksander Gabelic, Ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel