Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt växthus för tjejer öppnar

En fristad för tjejer, en plats där alla får och ska känna att de kan vara sig själva. På lördag, 12 oktober, öppnar Konztverket.

När den ideella föreningen "Konst för tjejer", som leddes av Katarina Franck på Gamla Tingshuset, lades ner förra året kände sig medlemmarna frustrerade och vilsna. Var skulle de nu ta vägen med sin kreativitet och sitt konstnärliga skapande?

– Vi kände oss chockade och sorgsna. Men nästan direkt tändes också en eld i oss och vi bildade en ny förening med samma koncept. Vi vill vara en fristad för tjejer, där alla ska känna att de passar in och där man ska kunna prata om allt, samtidigt som man utvecklar sig själv konstnärligt, säger Sara Chi, ordförande.

I samarbete med ABF öppnar nu Konztverket på Brunflovägen, i ett hus bredvid snabbmatsrestaurangen Daffys. Under invigningen är tjejer i alla åldrar välkomna dit, men sedan är tanken att lokalerna ska vara ett kreativt växthus för tjejer mellan 13 och 25 år som vill rita, måla stort och smått, virka, fota, arbeta med skulptur och sweet art-konst. Eller kanske bara hänga. Stället kommer att vara öppet varje onsdag kväll.

– Än så länge är vi tio medlemmar, men jag hoppas på hur många som helst, även om lokalerna så klart är begränsade. Vi får ta in så många det går i början och sedan sikta på att växa med åren, säger Sara Chi.

#Nu får ni säkert många frågor om varför inte killar också får vara med. Vad svarar du på det?

– Det är en trygghet att bara vara tjejer, vi behöver vårt säkra ställe. Konztverket är bland det jobbigaste och roligaste jag gjort och om killarna vill göra samma sak så säger jag bara: Go for it!