Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativ explosion vill ta kulturen ut i länet

/
  • Kreativ explosions ordförande Elsa Stenström ser fram emot att sprida kreativitet utanför stadsgränserna. ”Vi vill ta kulturen ut i länet”, säger hon.  Foto: Henrik Flygare

Kreativ explosion är verkligen ett passande namn för föreningen som spränger kulturbomb efter kulturbomb. I sommar öppnar föreningen scenen för alla på Storsjöyran. Det blir också uppvärmningen inför en kreativ höst.

Annons

Pjäsen Dvala har premiär nästa vecka och den hinner knappt svalna innan det är dags för nycirkusföreställningen ”Nu knycker vi tältet”. Trots det är medlemmarna i Kreativ Explosion redan inne på höstens händelser som kommer att handla mycket om Open Jam.

– Det blir tre stora Open jam i Östersund i september, oktober och november. Någon lokal är ännu inte spikad med vi hoppas på Teaterkällaren, säger Elsa Stenström, som är ordförande i föreningen.

Alla kreativa uttryck är välkomna förutom rena musikakter.

– Det finns redan så mycket musik i länet. Därför vill vi främja andra typer av kultur som poesi, teater och cirkus, säger Elsa.

Riktlinjerna för arrangemanget är inte riktig klara i nuläget, men mest troligt blir det liksom tidigare en slags talangtävling där ett par bidrag utses av en jury varje kväll.

Vinnarna får inte bara fina priser utan går även vidare till nästa steg: en länsturné under samma koncept. Tanken är att åka till alla kommuner som har en gymnasieskola och fånga upp lokala talanger och erbjuda en scen.

– Vi vill starta små lokala grupper och även lära dem att arrangera. Där kan Open jam bli ett första steg och vår roll är att stötta och hjälpa, säger Elsa.

Men den öppna scenen tjuvstartar faktiskt redan på Storsjöyran i sommar. En dag under yranveckan kan vem som helst som har lust visa upp sig i strålkastarskenet.

– Vi kommer dit med scenen och tekniken. Det ska vara lätt att anmäla sig så att även folk från tältområdet får chansen att vara med. Vi hoppas självklart på mycket folk, inte bara från länet, säger Elsa Stenström.

Mer läsning

Annons