Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativ blandning på första Open Jam

/
  • Orientalisk dans framförd av Katarina Shirshova var en av  de fem akter som publiken bjöds på under Open Jams första deltävling.  Foto: Henrik Flygare
  • Ett hopkok av sorg, krossade drömmar, brustna illusioner och förvridna komplex bakades och skändades av Henrik Evertsson och Patrik Andersson under gemensamma namnet Satsay. Deras matlagningspastisch föll juryn på läppen och de utsågs till gårdagens vinnare.

På onsdagen avgjordes den första av tre deltävlingar i Open Jam. Fem stycken akter, med olika inriktningar och varierande scenerfarenhet, gjorde upp om en finalplats. Den gemensamma nämnaren för alla var kreativitet, vare sig det gällde jonglering, poesi eller arabisk dans.

Annons

’Både kvällens inledande och avslutande nummer utfördes av varsin modig tjej, som båda framförde sin tonårsgrubblande poesi för första gången inför publik. Stina Hylén var den som först äntrade scenen, och höll monolog om livet och erfarenheter man borde födas med.

Stina gjorde sedan plats för Katarina, som bländade med publiken med sin svängande arabiska dans.

Efter fyra minuter med hänförande vickningar var det jonglören Herman Sandqvists tur i rampljuset. I takt till den elektroniska musiken flög bollar högt över huvudet, och ibland tyvärr ner till golvet.

Tidigare år har denna tävling arrangerats av riksteatern, förklarar kvällens konferencier Elsa Stenström. De kom med hela lastbilar fyllda med rekvisita, artistcoacher och allt annat möjligt. I år är det den lokala föreningen Kreativ Explosion som håller i kalaset, som har en gemytlig och mysig stämning i Storsjöteaterns källare.

Kvällens längsta nummer framfördes av Henrik Evertsson och Patrik Andersson, som parodierade matlagningsprogram. Kvällen i ära tillagades sorg. Krossade drömmar, gamla diabilder och hackad lök tillsattes, och bildade till slut ett kors. Den cirka tio minuter långa föreställningen var ungefär så förståelig som den verkar i skrift. Dock så gick den hem hos juryn, och det blir Satsay-killarna Henrik och Patrik som fortsätter att tävla, med en länsturné som lockar i horisonten.

Mer läsning

Annons