Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kravet: Avliva älgarna

På måndagen kom polisens besked att man inte ska avliva älgarna i Valla.
Men älgarna har härjat i bostadsområdet i flera år.
– Det är inget nytt. De har varit här i flera år. Nu måste polisen ta bort dem, säger Mats Blom, boende i området.

Sent på söndagskvällen fick polisen samtal om älgar som gjort utfall mot människor vid Sigurds väg i Valla norra.

Enligt polisen ska det i vart fall handla om två älgtjurar som gjort utfall mot personer som gått på gångvägen. Polisen lyckades inte hitta igen älgarna på kvällen. Peter Moberg, biträdande operativ chef för Jämtlandspolisen, gick under måndagen genom "läget" med Vallaälgarna.

– Vi kommer inte att avliva dem. Inte som det ser ut nu med den information vi har, säger han.

Har ni samrått med någon annan myndighet exempelvis Länsstyrelsen i det här ärendet?

– Nej. Det här är helt polismyndighetens egna beslut.

När LT åker ut till Valla norra är det ingen tvekan om vad de boende i området tycker. LT pratar med flera grannar som vill få bort älgarna en gång för alla.

– Det går inte att det fortsätter så här. Och då framför allt när det gäller barnen. Det är inget nytt. (Älgarna) har varit här i flera år. Nu måste polisen ta bort dem, säger Mats Blom, som precis kommit hem från södra Spanien och är ute och går en promenad med sin hund.

Polisen varnar på sin hemsida allmänheten och särskilt hundägare som vistas i området.

Är du orolig själv?

– Nej. Och hunden har jag alltid haft kopplad.

Frågan är hur farlig en älg egentligen är. I en artikel i magasinet Fokus så uppges älgen vara betydligt farligare än björn. Ett skäl är naturligtvis att det finns många fler älgar och många incidenter handlar om bilolyckor. Men även älg kan gå till attack, och i vissa sällsynta stunder, döda människor. Ett känt fall är den 63-åriga kvinna som 2008 dödades av en älg i Småland och där hennes make först misstänktes för dådet.

Enligt boende i Valla norra ska det handla om en älgko med två kalvar samt två fjolårsungar, tjurar, som uppehåller sig i området.

– Vi har haft dem här i flera år. Jag har själv sett älgkon, säger Mats Blom och visar bilder han fotat med sin mobiltelefon.

– Få bort dem, avslutar han.