Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver svar efter bankens kontantsvek

Hela Sverige ska leva Jämtlands län har reagerat på Handelsbankens beslut att upphöra med kontanthantering på ett flertal kontor i länet. Organisationen kräver svar på ett långt batteri med frågor.

Som LT berättade under fredagen kommer Handelsbanken att sluta hantera kontanter på sina kontor i Backe, Hoting, Föllinge, Hammerdal, Lit, Mörsil och Änge. Några av kontoren blir av med sin kontanthantering redan 1 november men för de flesta är det 1 december som gäller.

Läs även: Banken slutar med kontanter

Beslutet har fått Hela Sverige ska leva Jämtlands län att via ett formulär på bankens hemsida ställa ett antal kritiska frågor. Handelsbankens chef för kontoren i norra Sverige har bland annat sagt i en intervju att kunderna har visat förståelse efter beslutet. Hela Sverige ska leva ställer två motfrågor. "Hur många kunder har ni frågat? Vilka kunder avser detta?

Hela Sverige ska leva Jämtlands län refererar också till en intervju i Sveriges Radio 2012 där Handelsbankens representant sade att det då inte fanns några planer på att sluta med kontanter och att banken satsade på att alla 18 kontor i länet skulle vara kvar. Organisationen undrar varför det inte längre är aktuellt drygt tre år senare.

Ytterligare en fråga som ställs av organisationen är om avvecklandet av kontanthantering bara är ett första steg mot att på sikt också avveckla de aktuella kontoren. Hela Sverige ska leva Jämtlands län nämner också att många småföretagare ser det som en förutsättning för överlevnad att ha kvar banker som fortfarande hanterar kontanter. Organisationen vill veta hur Handelsbanken ser på sitt ansvar gentemot alla nu berörda småföretagare.

Längst ner i formuläret kräver Hela Sverige ska leva Jämtlands län snarast svar på alla elva frågorna.

Handelsbanken är långt ifrån den första bank som väljer att sluta med kontanter. LT har de senaste åren skrivit en rad artiklar i ämnet.

Läs även: Swedbank slutar med kontanter i Strömsund

Läs även: Ska bankerna få överge landsbygden