Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver skärpning kring vattenkraftsersättning

Vattenkraftens bygdeavgifter hamnar inte hos de som har rätt till dem.
Det anser en sammanslutning från byar längs Ljungan där man nu kräver en skärpning kring hur pengarna fördelas

Bygdeavgiftsmedlen som delas ut varje år är en lagstadgad avgift från vattenkraftsföretag som byggt ut och dämt vattendrag i Jämtlands län.

Avgifterna är tänkta att fördelas i form av bidrag till olika projekt i de bygder som drabbats av vattenkraftsutbyggnad.

Men hur pengarna delas ut har väckt ilska bland de boende kring Ljungan. Byarna längs älven från Storsjö i västra delarna av Bergs kommun och vidare förbi Skålan, Klövsjö, Åsarna och Rätan har gått ihop och ställer krav på kommunen.

Det är i Ljungan störst del av vattenkraftsersättningen i Bergs kommun genereras och företrädare för nio byar har skrivit ett medborgarförslag till politikerna där de kräver att vattenkraftspengarna ska fördelas i de bygder de kommer från och inte i andra delar av kommunen.

– Det har visat sig att alla frustar och pustar över samma sak så nu har vi gått ihop och gjort det här gemensamt, säger Tord Nordin, som organiserat samtal och möten i byarna som ligger bakom kravet.

Pengar som egentligen borde hamna i de nio byarna går till andra projekt i kommunen, anser de.

– Till exempel plockades det mer än en miljon till Storsjöodjurscenter i Svenstavik som egentligen borde ha tagits från Storsjöns fond, uppger Tord Nordin, som ett exempel på en felaktig pengafördelning.

Bysammanslutningen radar bland annat upp flera paragrafer som de anser talar för deras sak och kräver en skärpning från kommunens sida.

– Vi anser också att det är rimligt att de här byarna som är den drabbade bygden får vara med i diskussionerna kring fördelningen av pengarna. Som det är nu har vi ingen makt alls, säger Bo-Göran Lund från Storsjö.

Nu är det upp till kommunens politiker att besvara medborgarförslaget.