Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver ny kalkning i Härjedalen

I början av 1980-talet kom larmet. Stora delar av Härjedalen var försurat, pH-värdena sjönk drastiskt. Skogen visade tecken på försurning och fisket blev på sina håll nästan helt utslaget. Nu har pH-värdena sjunkit under det normala igen och återigen höjs röster för nya kalkningsåtgärder.

Det var framför allt den lokale forskaren Erik Olofsson i Djursvallen, som stod bakom larmrapporterna på 1980-talet och han fick med sig stora delar av den svenska expertisen på området. Naturvårdsverket ställde också upp med enorma summor för att återställa den försurade naturen i Härjedalen.

Landskapet blev riksbekant när Naturvårdsverket under flera år ställde upp med 30 miljoner kronor per år för kalkningen.

– Och det visade sig att kalkningen gav mycket goda resultat, säger länsstyrelsens kalkningsansvarige Jan-Erik Åslund till LT.

– Fisken kom tillbaka liksom insekter och snäckarter och naturen stabiliserades. Men nu börjar det visa sig att det behövs nya kalkningsåtgärder framför allt i Härjedalen, säger Åslund vidare.

– Vi ser bland annat på fisken att den börjar rasa på sina håll liksom fiskyngel och vissa insekter. Så blir det när pH-värdena faller under 6,0.

Nu liksom på 1980-talet är det Härjeåarna i sydvästra delen av landskapet som är mest drabbat.

Här har länsstyrelsens folk uppmätt pH-värden på 5,6–5,8 på sina ställen och skulle värdena gå ner under 5,4 kan det bli tal om dramatiska försämringar.

– Problemet är, säger Jan-Erik Åslund, att det nu inte finns lika mycket pengar att hämta hem för att kalka i Härjedalen.

Han är framför allt mycket besviken på bidragsgivaren Naturvårdsverket.

– Dom verkar ha en egen agenda och bryr sig tyvärr inte mycket om Härjedalen längre. Från politiskt håll har inget hörts om att kalkningsanslagen ska skäras ner, men på den linjen går inte Naturvårdsverket, vilket naturligtvis försvårar situationen för oss som jobbar med de här frågorna.

Åslund hoppas i alla fall att man under 2011 ska kunna göra punktinsatser i framför allt Härjeåarnas område för tre miljoner kr och att man året därefter kanske skulle kunna få loss ytterligare ett par miljoner.

– Vi har bara tre–fyra miljoner kronor per år för hela länet att kalka för och dom pengarna går huvudsakligen till Härjedalen som är allra hårdast drabbat av försurningen.

Förutom Härjeåarna är situationen inte heller bra i Jämnån i Ytterhogdal och i Rogenområdet i västra Härjedalen skulle åtminstone tio sjöar behöva kalkas igen.