Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver att det städas

I december 2012 brann anrika "Aktan" ner till grunden vid en våldsam brand i Funäsdalen. Fortfarande ligger resterna kvar och nu kräver många att det städas upp på platsen.

Bland annat vänder sig Funäsdalens byalag Strömliden till kommunen och vill att de ska agera i frågan. Vi hoppas att man skyndsamt ser till att brandresterna och skorstensmurar plockas bort och att området städas upp inför sommarsäsongen, skriver de.

Att det är ytterst missprydande för området och den näraliggande Fornminnesparken råder det väl knappast någon oenighet om. Sommartid passerar många turister brandplatsen till och från Fornminnesparken.

Fastigheten ägs i dag av Ultio AB som köpte "Aktan" av konkursade bolaget Kuppjark AB i senare delen av 2012.

– Jag är medveten om att det inte ser bra ut, men tillsammans med försäkringsbolaget ska fastigheten saneras och städas upp, säger Patrik Lindberg som för Ultio AB:s talan.

Enligt honom ska arbetet starta 1 maj och området ska vara uppsnyggat inför sommaren.

Det var ett anrikt hus som totalförstördes vid branden. Fastigheten byggdes av IOGT-logen i Funäsdalen under åren 1930–1931. En större utbyggnad skedde 1953. Huset var ända tills slutet av 1990-talet den naturliga mötesplatsen i Funäsdalen med bland annat biograf- och danstillställningar. Det var även på "Aktan" de yngre hade sin ungdomsgård.

Härjedalens kommun menade så småningom att huset var i så dåligt skick att det kostade för mycket att renovera bygganden och tog ett rivningsbeslut. Huset räddades då av privatpersoner som köpte det för 1 krona. Efter det har huset haft olika ägare.