Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävde ersättning - blev svartlistad

/

Hus & Hem publicerade otillåtet hundratals bilder på sin webbsida.

Annons
Hus & Hem publicerade otillåtet hundratals bilder på sin webbsida. När nio frilansande fotografer krävde ersättning blev de svartlistade av förlaget.

Det var våren 2008 som bildernas publicerades på Hus & Hems webbsida. Fotografer fick ingen ersättning eftersom de "borde ha varit medvetna" om att bilderna skulle publiceras på webben. Därmed skulle det ha funnits ett underförstått tillstånd från fotograferna.

I ett fall låg bilderna ute på webbsidan under minst ett år. När fotografen skickade en faktura på den ottillåtna publiceringen underlät förlaget Forma Publishing Group att betala den. Och svartlistade fotografen.

Nu har åtta av de drabbade fotograferna vänt sig till SFF och driver en stämningsansökan mot förlaget. Fotograferna har rätt till både skälig ersättning för publicering på internet och skadestånd för det olovliga användandet.

- Ärendet är ett bra exempel på där ett tidskriftsförlag medvetet har kränkt fotografernas upphovsrätt och nu inte är beredda att stå för konsekvenserna. Att fotografer som är modiga nog att hävda sina rättigheter ska “straffas” av förlaget genom svartlistning är bedrövligt! Det är väldigt sällan svartlistning förekommer och det har skett i det här fallet tycker jag säger väldigt mycket om förlagets inställning till sina frilansare, säger Catharina Ekdahl, SFF:s förbundsjurist.

Forma Publishing Group, som äver ger ut ICA-Kuriren, har erbjudit en förlikning som 25 procent av ursprungsarvodena, vilket inte är i proportion till användningen av fotografierna.

- Enligt min uppfattning borde ett stort förlagshus som Forma ha ett bättre omdöme och en schysstare inställning till de som är med och fyller förlagets publikationer med innehåll, säger Catharina Ekdahl. Eftersom det inte har varit fallet i det här ärendet är det SFFs skyldighet att driva den här processen och på så sätt skipa rättvisa för de fotografer som inte bara har gått miste om ersättning, de har även gått miste om framtida uppdrag!

Källa.


/Amy Lagerman

Kamera & Bild
Annons